Sčítání v USA: Zabedněte okna! Ať sem nikdo nekouká. Poštovní hlasy? Silné tvrzení

05.11.2020 10:32

Pochyby a rozhořčení doprovází sčítání hlasů, které nebyly podány osobně, ale zaslány poštou. Zastánci Donalda Trumpa se bouří, že v Detroitu jim zabraňovali v tom, aby viděli do místnosti, kde byly lístky sčítány. Podle videí z místa byla okna zabedněná kartonem i krabicemi od pizzy. Nesrovnalosti hlásí i republikáni z Nevady a přepočet bude kampaň současného prezidenta požadovat i ve Wisconsinu. Ale bude muset počkat do prosince.

Sčítání v USA: Zabedněte okna! Ať sem nikdo nekouká. Poštovní hlasy? Silné tvrzení
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zabedněná okna v místnosti, kde probíhal součet volebních lístků

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

Současná situace amerických voleb nevypadá pro Donalda Trumpa příznivě. Zbývá započítat 5 států, a pokud Joe Biden vyhraje kterýkoliv z nich (kromě Aljašky), měl by se stát příštím prezidentem Spojených států. Ovšem i když budou hlasy spočítané, nebude ještě vyhráno.

Trump na twitteru prohlásil, že vyhrává, ale demokraté se mu volby snaží ukrást. Dodal, že minulou noc vedl v mnoha státech, povětšinou pod vládou demokratů, někde i s velkým náskokem, ale pak se objevily „hlasy navíc“, které byly přidány do součtu. „Velice podezřelé,“ prohlásil prezident. Oba příspěvky označil Twitter za zmatečné či rozporuplné.

Nicméně už přicházejí konkrétní oznámení, například z Detroitu. Detroit je největší metropolí státu Michigan, ve kterém velice dlouho Donald Trump byl ve vedení, ale po sečtení většiny hlasů ho o 130 tisíc hlasů ztratil. Podle zpravodaje Fox News Matta Finna, který poskytl i videa, došlo v místě počítání hlasů těch, kdo nehlasovali přímo, k maření dohledu veřejnosti. Okna do haly, ve které byly hlasy počítány, zabednili sčítači kartonem. Když se jich ptal proč, prý nedostal žádnou jasnou odpověď. Právní zástupce města Detroit Lawrence Garcia uvedl, že zakrýt okna přikázal on, protože někteří sčítači se obávali, že by lidé venku mohli točit ty, kdo hlasy sčítají nebo volební lístky.

Jak ukazuje video serveru Global News, sčítači používali dokonce i rozložené krabice od pizzy, aby nebylo vidět dovnitř haly.

Pochybnosti panují i v Nevadě, která je zatím stále ve hře. Tamní republikáni tvrdí, že v průběhu voleb dostali tisíce stížností, takže apelují, aby každý, kdo měl nějaké potíže při hlasování, je nahlásil na jejich platformě.

Samostatný případ je Pensylvánie, kde se podle rozhodnutí tamního Nejvyššího soudu budou přičítat i hlasy, které dorazí do tří dnů po volbách, pokud byly poslány včas. A to i když bude razítko na obálce nečitelné. Jak varoval spolupracovník ČRo Dušan Neumann, to otevírá možnosti, jak s počty manipulovat. „Jelikož pošťáci jsou odborově organizovaní státní zaměstnanci, většinou volící demokraty, nabízí se několik scénářů jak úspěšně fixlovat,“ řekl pro PL.

Navíc je zde spor, zda bylo správné kontaktovat ty, jejichž hlas podaný poštou neměl správné náležitosti, aby hlasovali osobně. V některých okresech k tomu došlo, některé okresy se naopak řídily tím, že nesprávně podaný hlas je prostě neplatný.

Mezi republikány nyní koluje tento příspěvek pensylvánské ministryně Kathy Boockvarové z roku 2017, ve kterém prohlašuje, že používat titul prezident před jménem Trump je potupou prezidentského úřadu. Nevěří, že bude spravedlivě dohlížet na správnost průběhu voleb.

Dle Johna Robertse z Fox News bude Donald Trump požadovat přepočítání hlasů i ve Wisconsinu. Nicméně, výsledky prý budou potvrzeny až 1. prosince. Přepočítávání je povoleno jen pokud se výsledky neliší o více než jedno procento a v tomto limitu se Trump pohybuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…