Šéf Motola: Kdo nemá protilátky po očkování nebo prodělaném covidu, je hazardér, který může zase zahltit nemocnice!

06.09.2021 18:26

Na pravidelné tiskové konferenci ČSSD, která byla tentokrát na téma zdravotnictví, hovořil ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík, primář z Krajské nemocnice v Liberci Jan Mečl a také lékař a poslanec Jiří Běhounek. Zhodnotili, jak Česká republika zvládla pandemii a o stavu současného zdravotnictví.

Šéf Motola: Kdo nemá protilátky po očkování nebo prodělaném covidu, je hazardér, který může zase zahltit nemocnice!
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Tisková konference zástupců ČSSD na téma zdravotnictví

První se slova ujal Jiří Běhounek, který upozornil na to, že bez kvalitního zdravotnictví se v 21. století neobejdeme, což prokázala i pandemie onemocnění covid-19. „Covid ukázal, jak je silné a robustní, a musíme ho zachovat,“ říká Běhounek. 
 
„Opět upozorňujeme na snahy privatizovat, i když se údajně o privatizaci zdravotnictví nemluví, tak o jiných privatizačních krocích se mluví. Je nutno říct, že nebýt tohoto robustního systému, bůhví, jak by pandemie dopadla. A já jsem rád, že jsme to dokázali zvládnout. Myslíme, že je třeba udržet veřejné zdravotnictví tak, aby bylo pro každého občana co nejvíce podpůrné. Bráníme poskytování bezplatné péče,“ dodal Běhounek s tím, že nám hrozí, že v horizontu pěti až sedmi let budeme mít absolutní nedostatek středního zdravotnického systému.
 
 
Pražský kandidát do Sněmovny Jan Mečl hovořil o financování zdravotní péče v České republice. „Česká republika věnuje zdravotnictví příliš malé procento HDP, konkrétně 7,8 procenta. Na rozdíl od Dánska, které dává 9 procent, Německo 12,9 procenta a Rakousko 11 procent. Domníváme se, že je potřeba zdravotnictví finančně posílit, nikoliv však zvyšováním odvodů na zdravotní pojištění,“ ujistil Mečl.
 

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí
Zdravotnictví je podle něj dlouhodobě podfinancované, a to jak infrastruktura, nemocnice, přístroje, ale hlavně platové ohodnocení zdravotníků, na kterém bychom měli zdravotnictví stavět. 
 
Zmínil také, že s českým zdravotnictvím je spokojena více než polovina našich občanů.
 
Na závěr tiskové konference ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík oznámil, že české zdravotnictví zřejmě vyhrálo nad covidem. „Sociální demokracie si připisuje nemalé zásluhy za to, že to takhle dopadlo. My jsme dlouhodobě konzistentní v názoru na zdravotnictví. To má být státní a státem podporované,“ uvedl Ludvík.  
 
Podle Ludvíka je velmi pravděpodobné, že přijde na podzim něco, kdy se budou zvyšovat počty nakažených. „V souvislosti s tím prostě platí základní premisa, že člověk by měl mít nějakým způsobem protilátky. Buď je má z očkování, nebo je má z prodělaného covidu, ale kdo nemá protilátky, protože není ani očkovaný, ani neprodělal covid, je hazardér, který může zase zahltit nemocnice a zase může způsobit to, co jsme viděli na jaře. Zdravotnický personál se bude muset věnovat jiným věcem, než na které je vyškolený,“ apelovat na všechny, speciálně na neočkované seniory. 
 
Zároveň je ale toho názoru, že protilátky po prodělaném covidu by se měly uznávat jako způsob bezinfekčnosti. 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…