Šéf poslanců TOP 09 by dal výjimku knihám. Potravinám ne

01.03.2011 5:57

Sjednocení sazby DPH na dvacet procent, které vládní koalice vydává za hlavní zdroj financování penzijní reformy, ještě čeká diskuse. Původně předložený úzký okruh potravin, které mají zůstat v nižší desetiprocentní sazbě, by předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík chtěl nahradit knihami.

Šéf poslanců TOP 09 by dal výjimku knihám. Potravinám ne

Může se stát, že předložený návrh potravin, které jedině zůstanou v nižší desetiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty, dozná změn. Koalice má o výjimkách, jichž by se netýkala jednotná sazba, ještě diskutovat. Už nyní přišel se svým návrhem předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který doporučuje místo potravin dát výjimku knihám.

„U potravin bych nechtěl žádnou výjimku, ten seznam mi přijde nelogický. Tu výjimku bych ale udělal u knih a tištěných médií. Jako učitel vím, že národ hloupne, protože mládež nečte. A pokud tam bude dvacetiprocentní DPH, tak mám strach, že se situace ještě zhorší," uvedl pro iDNES.cz šéf poslanců TOP 09 Gazdík.

Bez výjimky by byl podle Gazdíka chléb i mléko

Původně se vládní koalice domluvila, že výjimku ze zvýšené sazby DPH by dostaly vyjmenované potraviny. Zmiňovány byly třeba chléb, mléko, brambory, zelenina a ryby, ale paradoxně už ne výrobky z nich či třeba rýže nebo ovoce. Očekávala se ještě diskuse o některých dalších potravinách, Gazdíkův návrh by je zdražil všechny.

K věci:

Kalousek je největší "škodná". A v patách má Bártu, hodnotí Rath 

Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem 

Nečas se bude divit, hrozí rodiče. Položí mu před úřad pleny 

Foto: top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…