Senát: Evropa nebude rozhodovat o českém začleňování Romů

04.08.2011 16:45

Evropská komise chce po členských státech, aby vypracovaly národní strategie integrace Romů do většinové společnosti. Česká vláda nepředpokládá, že by požadavku vyhověla, jelikož Koncepce romské integrace na léta 2010 až 2013 už všechna kritéria zahrnuje. Senát vládu podpořil.

Senát: Evropa nebude rozhodovat o českém začleňování Romů

"Česká republika má v současnosti již vysoce rozvinutý národní koordinační mechanismus ve vztahu k romské agendě a není žádoucí a ani chtěné vytvářet nové úkoly pro resorty, zejména v době rozpočtových restrikcí," řekl senátorům v zastoupení premiéra ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Senát pak komisi oznámil, že společné řešení romské situace v rámci celé EU nepovažuje za "dostatečně efektivní". Snahy o začlenění Romů by měly podle senátního usnesení odrážet konkrétní situaci a potřeby jejich místních komunit. Úspěšnost bude podle Senátu záležet na tom, "že se podaří do hledání a realizace řešení zapojit i představitele romských komunit". 

Evropská komise chce po členských státech zejména zlepšit přístup Romů ke vzdělání, aby všechny romské děti dokončily alespoň základní školu.

Vzdělání nepatří mezi Romy k prioritám

Senátorka Alena Dernerová k projednání požadavků senátním sociálním výborem uvedla, že "zatím v romské populaci nepatří vzdělání k prioritám". "Po ukončení školní docházky jde drtivá většina dětí místo do (střední) školy nebo učiliště do evidence úřadu práce," uvedla senátorka. Podpořila vytváření pracovních míst pro "nízkokvalifikované" formou veřejných prací nebo veřejné služby.

Za doporučení komise se postavila místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, podle níž hodlají "dosáhnout konkrétních účinků na život romského obyvatelstva". Důraz kladla na investice do vzdělávání romských dětí kvůli získání kvalifikace. Dodala, že plné pracovní začlenění Romů by mohlo podle Světové banky pro některé země znamenat hospodářský přínos zhruba 0,5 miliardy eur ročně (zhruba 12,5 miliardy korun).

"Nevěřme tomu, že my jsme ti, kdo je (Romy) zachrání. Oni se musí zachránit sami," uvedl senátor a teplický primátor Jaroslav Kubera. Podle něj mají Romové v Česku stejné příležitosti jako všichni ostatní. "Bohužel, oni je neumí využít, a není to jenom jejich vina," podotkl Kubera. Odmítl ale opatření přijímaná bez znalosti romské mentality. "Nechme je žít, ale není možné zase z jejich strany, aby, když dělají nepořádek a někdo je napomene, šli oznámit policii, že to byl rasismus," dodal.

Čtěte:

Ministr Chalupa: EU volá po integraci romské menšiny i v ČR

Doubrava (S.cz): Společné řešení vyloučení Romů v rámci celé EU je neefektivní

Foto: denik.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…