Sesazení Petra Pavla z Hradu. Po včerejšku to vážně padlo

05.10.2023 9:30 | Monitoring

Slova prezidenta Petra Pavla v belgických Bruggách, že by bylo dobré diskutovat o tom, zda by se členské státy Evropské unie neměly vzdát práva veta, znepokojila podle serveru koalici a opozici. Někdejší senátor Zdeněk Škromach hovoří na svém facebookovém profilu o okamžiku impeachmentu. Tedy sesazení prezidenta. To samé naznačuje i právník Pavel Hasenkopf.

Sesazení Petra Pavla z Hradu. Po včerejšku to vážně padlo
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel před Českým rozhlasem ve výročí invaze z roku 1968

Možnost použití veta ve společné zahraniční a bezpečnostní politice Evropské unie je dlouhodobě diskutovaná – velké státy EU by si ji velmi přály, ty menší se tomu brání. Nyní v belgických Bruggách tuto možnost zmínil prezident Petr Pavel ve svém projevu. Hovořil o tom, že by bylo dobré diskutovat, zda by se členské státy Evropské unie neměly práva veta vzdát. 

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

„Otázka rozšíření se pochopitelně pojí s otázkou efektivity EU – tedy otázkou, která v menších a středně velkých členských státech není příliš populární. Musíme však být připraveni v domácí diskusi zvážit různé návrhy, jak upravit rozhodovací proces EU včetně přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“  poznamenal ve svém projevu Pavel a ozvala se vlna kritiky.

Poslanec Andrej Babiš (ANO) uvedl, že pro něj je to No Go. „Kdyby se to stalo, můžeme to rovnou zabalit,“ poznamenal a dodal, že ztráta veta by pro nás byla fatální. 

Hlasování kvalifikovanou většinou jsou naopak nakloněni například europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) či europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „Jednomyslnost v Radě EU je spíš časovaná bomba. Stačí, aby rozhodnutí vetoval jeden jediný člověk, a jde to celé ze stolu. Do budoucna bych také rád mluvil o jednomyslnosti v otázce daní,“ uvedl pro MF Dnes Peksa.

„Podle čl. 1 ústavy je ČR svrchovaný stát. Podstatou svrchovanosti je nebýt nikomu podřízen. Vzdát se veta znamená vzdát se svrchovanosti, protože kdo nemá veto, může být přehlasován. Vzdát se svrchovanosti se rovná velezradě ve smyslu čl. 65 odst. 2 ústavy,“ uvedl k této otázce právník a někdejší poradce prezidenta Václava Klause Pavel Hasenkopf. Velezrada může dle ústavy skončit sesazením prezidenta,

„Vláda by se měla jasně vyjádřit, zda jde o stanovisko ČR nebo jen o soukromý názor občana Petra Pavla,“ dodal Hasenkopf.

„Okamžik impeachmentu Kena se rychle blíží! Nesvéprávnost nelze tolerovat!!!“ zareagoval k tomuto tématu také někdejší senátor Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže, které zlo bylo pro funkci prezidenta větší?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseStagi , 05.10.2023 10:40:24
Tento krasavec nebo populista Babiš? Volili jsme u nás Babiše, o to víc se mi lépe usíná, když vím, že jsme se na současné katastrofě nepodíleli.

|  29 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…