Sesazení Zemana? Populisté, nacionalisté, xenofobové, komunisté..., rozjel se Mitrofanov

31.01.2019 8:14

Senátorský Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 (SEN 21) připraví text žaloby na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy, oznámil jeho předseda Václav Láska. Klub KDU-ČSL a nezávislých vyjádřil Láskovi podporu, senátoři ODS naopak nevidí šanci na úspěch. Impulzem k přípravě žaloby byly podle Lásky zásahy prezidenta a zaměstnanců Hradu do justice. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček záměr na Twitteru označil za další nenávistný pokus o zviditelnění v médiích. Nenávistí podle něj rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají liberální demokracií. Komentáře k celé události napsali Jiří Leschtina na serveru Aktuálně.cz a Alexandr Mitrofanov na serveru Novinky.cz.

Sesazení Zemana? Populisté, nacionalisté, xenofobové, komunisté..., rozjel se Mitrofanov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Skutečně by bylo namístě, kdyby Senát proces odvolání Miloše Zemana z funkce prezidenta zahájil. Bez ohledu na to, že Poslanecká sněmovna v dnešním složení něco takového nemůže odsouhlasit,“ poznamenal úvodem komentátor Jiří Leschtina.

„Justice, soudy, jejich nezávislost, bezpečné oddělení od moci výkonné, jejíž součástí je prezident – to je podstata našeho ústavního pořádku. A kdo vyvíjí nátlak na soudce, snaží se rozleptat jejich integritu a odvahu, zkorumpovat je nabízením vysokých funkcí, a přitom jim sděluje svůj názor, jak má dopadnout nějaké soudní řízení, tak porušuje Ústavu. A pokud tak činí prezident, coby nejvyšší představitel státu, tak jde o hrubé porušení Ústavy,“ zmínil dále Leschtina.

Původní text ZDE

„Zeman své počínání, v němž hodlá pokračovat, líčí jako sdělování názorů soudcům. Většina právních kapacit to ale popsala jako nátlak, ovlivňování a zasahování do nezávislosti justice. A na to máme v trestním řádu paragraf. A když k tomu přidáme kauzu Novičok nebo útoky na bezpečnostní složky státu, máme tady navzájem se doplňující řetěz závažných příčin, proč zbavit prezidenta úřadu,“ dodal Leschtina se slovy, že Zeman se rozhodl destruovat demokratické instituce, bez nichž se demokracie nemůže udržet.

„Útočí na celý stát, jeho právní jistoty, pojistky, bezpečnost, západní orientaci,“ zmínil Leschtina se slovy, že je třeba se bránit všemi politickými zbraněmi. „K nim patří i ta jaderná. Ústavní žaloba, která s nejvyšší jistotou narazí v Poslanecké sněmovně. Ale aspoň budeme přesně vědět, kdo podrží ze řetězu utrženého prezidenta v úřadě,“ uzavřel.

„Každý zájemce i bez kalkulačky skutečně spočítá, že za současného rozložení sil v Parlamentu schválení ústavní žaloby na prezidenta neprojde. Volby zajistily, že většinu mají zástupci občanů, pro které je porušování Ústavy nevýznamné. Z hlediska těchto voličů dělají jejich strany jen dobře, že se nenechají zatáhnout do ústavních procedur. Bude snad kvůli tomu pivo levnější? Jenže politici, kteří žalobu oznámili, stejně jako ti, kteří se k nim chtějí přidat, mají jiné voliče. Populisté, nacionalisté, xenofobové, komunisté slouží svým příznivcům a jsou závislí na jejich hlasech,“ poznamenal pak ve svém komentáři Mitrofanov. 

Původní text ZDE

Liberální demokraty totiž dokážou podle něj udržet při politickém životě zásadně odlišní členové společnosti. „A tito lidé potřebují být ujištěni, že ‚nahoře‘ mají své zástupce, kteří se budou snažit udělat, co po nich žádají, i kdyby měl momentálně navrch někdo jiný,“ sdělil. „Ústavní činitelé, kteří zahájili proces podání ústavní žaloby na prezidenta Zemana, pouze plní svou povinnost vůči voličům. Aby ti úplně neztratili důvěru v to, že věci mají smysl. Dokonce i v politice,“ uzavřel Mitrofanov, jenž před druhou přímou volbou prezidenta republiky přemýšlel nad tím, zda k urnám přijde víc obyvatel než občanů.

„Pestrá je paleta Zemanových voličů. Přesto mají společný rys. Jsou obyvateli, nejsou občany. Aby mě nikdo nechytal za slovo, v úředním slova smyslu občany samozřejmě jsou. Mají občanské průkazy a všechna práva, která stát zaručuje, včetně práva volebního. Jenže skutečným občanem, tedy zdrojem demokracie může být jen člověk, který se o stav společnosti zajímá, snaží se pochopit, jak funguje, nevěří tlachům a lžím – a především nad sebou nestrpí vůdce, který o něm rozhoduje,“ uvedl tehdy.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…