Šídlo, Witowská a další. Jak jim pak bude někdo věřit? Otázka z překvapivého směru

01.03.2024 12:15 | Monitoring

Novinář Ondřej Neumann kroutí hlavou nad tím, co se teď děje v Česku ve spojitosti a Ukrajinou. Uhodil na některé své kolegy novináře, kteří dříve drželi svou nezávislost, ale teď už ne. Kupříkladu na Světlanu Witowskou či Jindřicha Šídla, kteří moderovali akci určenou na výběr peněz pro Ukrajinu.

Šídlo, Witowská a další. Jak jim pak bude někdo věřit? Otázka z překvapivého směru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

Publicista Ondřej Neumann připomněl, že bývaly časy, kdy novináři informovali o různých akcích, demonstracích, happeninzích, a tak podobně jako nestranní pozorovatelé. Ale v případě vystupování k válce na Ukrajině je to jinak.

V souvislosti s druhým výročím útoku ruských vojsk hned čtyři známí novináři moderovali veřejné akce na podporu Ukrajiny. V sobotu na Staroměstském náměstí moderovali ‚velké shromáždění‘ na podporu Ukrajiny s názvem Společně za Ukrajinu Marie Bastlová, která dělá rozhovory pro Seznam Zprávy a novinář Michael Rozsypal, který mimo jiné externě moderuje i pro veřejnoprávní Český rozhlas. Koncertem pro všechny slušný lidi pořádaný na podporu Ukrajiny Nadačním fondem pro Ukrajinu, který provozuje sbírku Dárek pro Putina, pak prováděli Světlana Witowská a Jindřich Šídlo. Prvá dělá rozhovory pro Aktuálně.cz, druhý komentuje pro Seznam Zprávy,“ napsal Neumann.

Novinář kroutil hlavou nad tím, že to řadě lidí nevadí. Snad kromě Apoleny Rychlíkové, levicové publicistky, která psala pro A2larm.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49992 lidí
„Některé způsoby, jakými se připomínaly hrůzy války na Ukrajině, mi připadají úplně mimo. Třeba ta politizace. Dělat na akci superstar z Jany Černochové (ministryně obrany za ODS, pozn. red.), nechat ji podepisovat trička se stíhačkami, to je v kontextu dlouhodobého chování této vládní političky fakt silné kafe. Vůbec se pak nedokážu ztotožnit s tím, jak si válku připomínáme, včetně toho, že je to jako nějaká show – vystoupení Pokáče??? A samozřejmě to, že vládní politici jsou jako nějaké hvězdy, přitom… No nic. Moderaci dvou top novinářů nechám bez komentáře,“ napsala Rychlíková na instagramu v reakci na koncert na podporu Ukrajiny.

Další novinářka Světlana Witowská se s Rychlíkovou pustila do křížku.

„Díky Dar Putinovi za to, co dělá pro Ukrajinu. Koncertem jsme děkovali všem, kdo pomáhají napadené zemi. Kdo přišel a koupil si tričko nebo zahrál bez nároku na honorář, přispěl na lékárničky, které na frontě zachraňují životy, Apoleno Rychlíková. Kritizovat umí každý, něco dělat jen někdo,“ poznamenala Witowská.

Jenže tím to neskončilo. Rychlíková okamžitě přešla do protiútoku.

„Včera jsem na IG napsala tuhle jemnou kritiku toho, jak na mě působil koncert pro Ukrajinu. Zmiňuju tam pro mě problematický aspekt – dělání superstar z politiků, kteří jsou jinak problematičtí. Člověka zamrzí, že to ani novinářka, která by měla mít kritické myšlení, nepochopí. Dnes jsem tedy za prorusskou štěnici, nebo co všechno, řeší se, kde jsem byla já a proč ne na tom koncertě. A co vůbec dělám pro Ukrajinu, když jen ‚kritizuju‘ a ‚plivu‘. Ale z reakcí na IG je mi celkem jasné, kolik lidí některé momenty toho koncertu vnímalo úplně stejně. Když se mi něco nelíbí, neznamená to, že jsem na druhé straně. Možná to jen vidím jinak, ne tak černobíle. Vždycky mě překvapí, kolik lidí pak hned přepne do modu Václav Klaus a mají tendenci: 1. hned začít manipulovat, 2. si vybájit věci, které nikdo neříká ani si nemyslí,“ poznamenala Rychlíková.

Po chvíli přidala P. S. a naznačila, že Witowská zareagovala hystericky.

„P. S. Mít takové ujímání z toho, že si dovolím něco drobného zkritizovat, je pro mě znakem hysterie. Naskočit pak na to, že je OK mě označovat za nějakou ruskou kolaborantku, znakem nevraživosti. V tématu války na Ukrajině se fakt nebudu obhajovat :D to je absurdní i na českej TW.“

Spor o podporu Ukrajiny

Spor o podporu Ukrajiny

Ale Neumann nezůstal jen u dvojice novinářek. Zmínil i komentátora serveru Seznam Zprávy Jindřicha Šídla. Neumann připomínal, že v roce 2014 Jindřich Šídlo odcházel z akce namířené proti tehdejšímu prezidentovi Miloši Zemanovi. O 10 let později jinou akci moderoval.

Neumann vedle toho upozorňoval i na to, že část pomoci mířící na Ukrajinu se stane obětí korupčního jednání. „Jak poté budou moci čtyři zmiňovaní novináři (ale i mnozí další) věrohodně hrát jakoukoliv roli ‚hlídacích psů‘ při pokrývání těchto dějů?“ zeptal se.

Členka rady ČTK Angelika Bazalová upozornila, že Češi, Moravané a Slezané s podobně velmi aktivními novináři naloží po svém.

 

Spor o podporu Ukrajiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem chcimír, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlej , 01.03.2024 13:05:24
a jsem na to patřičně pyšná. Považuji za jediné správné řešení žít ve světě bez válek. Ano, mír je to správné řešení, mír na celém světě. A válka na UA je v zájmu ušáků. Je zvěrstvo postavit proti sobě dva slovanské národy. Západ dlouhá léta podporoval nacismus na UA a takto to dopadlo. Mitrofanov a Witowská dvě individua o kterých je škoda mluvit. Mitrofanov - zrádce svého národa a Witowská - matrace ušáckého Koláře, který tvrdě poškozuje náš stát ve spolupráce s pěptikolkou a soudruhem Pávkem.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…