Silné kafe. Během Prague Pride se na Klinice chystají akce: Povídání o pornu. Chemsex. Anály mého putování...

30.07.2018 12:05

Co se děje v komunitním centru Klinika? Například přednášky. Skupina Alt-Pride ve spolupráci se Socialistickou Solidaritou zde chystá povídání na téma „Marx a Engels proti tradiční rodině“. Osmého srpna si ti, kterým je zřejmě dnešní uspořádání světa nepříjemné, přijdou popovídat o tom, co si Marx a Engels mysleli o rodině a jaký je marxistický přístup k otázkám sexuální orientace, monogamie a trans lidí. A to není vše, cyklus přednášek zahrne i povídání o pornu, kurz internetové sebeobrany nebo blokování homofobů.

Silné kafe. Během Prague Pride se na Klinice chystají akce: Povídání o pornu. Chemsex. Anály mého putování...
Foto: Facebook Alt-Pride
Popisek: motto Alt-Pride

Že jste o Alt-Pride nikdy neslyšeli? Vypadá to, že se jedná o skupinu, které Prague Pride přijde už moc mainstreamová a komerční, a tak chce být alternativou v alternativě. Ve svém vyjádření na Facebooku píší:

„Alt*Pride chce být alternativou k Prague Pride. Chceme ukázat, že queer identita nemá být zbožím, předmětem marketingu či ‚společenské odpovědnosti firem‘. Chceme upozorňovat na opomíjená témata, jako je třída, etnicita, původ a role sociálních nerovností ve vyčleňování a útlaku uvnitř i vně queer komunity.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

HRDOST VIDÍME JINAK.

Jsme členové a členky feministického, autonomního, anarchistického, lidskoprávního, antirasistického a environmentálního hnutí, kteří a které chtějí jiný týden hrdosti. Slavíme různorodost, solidaritu a spolupráci.

Jste srdečně zváni zapojit se a užít si ‚jinou‘ Pride bez VIP statusů. Jsme nekomerční akcí otevřenou široké škále lidí. Všechny aktivity v rámci Alt*Pride jsou zdarma a tvořeny svépomocí.“

 

Foto z minulého ročníku

Zdroj: Facebook Alt-Pride

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Na stránkách Alt-Pride je možné se i dočíst, jak by měl jejich festival, nazvaný letos Sex a Společnost, vypadat a jaká témata se budou probírat. Má představit pestrou škálu témat od radikální historie LGBTQIQAP2+, fenoménu ChemSex, nekončící stigmatizace lidí žijících s HIV prezentované na besedách a diskuzích, bezpečný a komfortní prostor na workshopech pro trans*lidi.

Plánují: „přednášky, diskuse, workshopy na opomíjená témata, dále performance, kapely, inkluzivní queer party i účast v průvodu Prague Pride“. Podle jejich vyjádření chtějí být místem pro ty, kteří a které se necítí na Pride komfortně, ať už nezapadají, či s ní nesouhlasí z jakéhokoli důvodu. Přednáška o Marxovi a Engelsovi je jednou z výše uvedeného cyklu, který obsahuje názvy jako Povídání o pornu s Terezou a Bárou, Kybersebeobrana pro aktivist*k*y, Radikální (Queer) vyšívání nebo Promiskuita – anály mého putování.

Foto z minulého ročníku

Zdroj: Facebook Alt-Pride

Zde jsou ukázky z popisů dalších akcí, které má Alt-Pride naplánované:

 

„Jak blokovat homofoby – Plánovací setkání radikální levice a dalších lidí, kteří se nebojí zastavit homofoby nenásilnou blokádou. Budeme přemýšlet o tom, jaké akce dělá česká homofobní scéna a jak zmobilizovat queer komunity. Také budeme plánovat, kde a jak provést přímou akci.“

Nebo

„Jak na chemsex? Co je chemsex kit? Jak řešit fatální následky dlouhodobého praktikování chemsexu?“ Chemsex je označení pro praktiky spojující drogy se sexem, tedy užívání drog za účelem zpříjemnění sexuálních aktivit. Do této přednášky se zapojí také České Sestry Věčné Radosti, z. s., které chtějí dle svých slov „vyvolávat radost, šířit osvětu, bojovat proti stigmatizaci lidí žijících s HIV/AIDS a sloužit LBGTIQ komunitě“.

Popřípadě

„Promiskuita – anály mého putování – Na unikátní talkshow nahlédnete do análů našeho promiskuitního putování. Vtipné historky a návody, jak se neztratit ve změti penisů.“

Podle plakátu je vidět, že současný ekonomický systém není u lidí z Alt-Pride oblíbený. Kapitalismus nevoní ani jejich spolupracovníkům ze Socialistické Solidarity, kteří se také některých přednášek zúčastní, nebo je budou pořádat. Ve vyjádření na svých stránkách jim mimo jiné vadí, že „systém upírá drtivé většině možnost rozvíjet své tvůrčí schopnosti a degraduje ji na úroveň stroj“ a že „kapitalismus spočívá v honbě za ziskem na úkor lidských potřeb“. Myslí si, že je to „iracionální a absurdní systém“.

Řešení? Prý „socialismus zdola“. Prý se jedná o systém samosprávných rad, jež rozhodují o politických i ekonomických otázkách. Režimy v SSSR, ČSSR, v Číně a na Kubě prý byly státně kapitalistické a neměly s „pravým socialismem“ nic společného a tento systém by měl umožnit vytvářet společnost bez nezaměstnanosti, bez chudoby, bez útlaku. Co to znamená konkrétně, to je možné se dočíst dále: „Jsme v zásadní a aktivní opozici vůči všemu, co proti sobě staví neprivilegované obyvatele různých zemí, různé národnosti, různé barvy pleti, různého pohlaví, sexuální orientace, náboženství či profese. Podporujeme tedy kampaně a boje proti rasismu a xenofobii; proti islamofobii, nesnášenlivosti vůči Romům apod. Bojujeme za úplnou politickou, ekonomickou a sociální rovnost žen a mužů, vystupujeme proti diskriminaci na základě sexuální orientace.“

Celý festival má probíhat v některých dnech od 2. do 12. srpna 2018 a má být i součástí chystané Prague Pride. Přednášky se pak mají konat většinou v komunitním centru Klinika, které chce Alt-pride bezpochyby zachovat, k čemuž vyzývalo i na Facebooku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…