Šimon Pánek vzpomíná. Vrátil se ze SSSR a začal dělat revoluci

21.06.2019 20:45

Tehdy mu bylo 21 let a byl studentem přírodovědecké fakulty. Řeč je o Šimonu Pánkovi a o jeho roli v listopadu 1989. Jeho příběh přinesl server mall.tv.

Šimon Pánek vzpomíná. Vrátil se ze SSSR a začal dělat revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šimon Pánek

„Jsme se nějak dozvěděli, že se chystá nějaká demonstrace a pár kamarádů tam taky šlo. Ani nevím, odkud to přišlo. A byl to pro nás úkaz. Policie tam nebyla, nechala nás projít hlavou. Tehdy jsem si poprvé uvědomil, že se to možná změní,“ vyprávěl Pánek, jak se dostal na srpnové demonstrace v roce 1988. Palachův týden o pět měsíců později to již tak poklidné nebylo.

„Bylo to dost ostré. Nejhůř na mě psychologicky působili ti psi, kteří byli voděni za skupinkami  demonstrantů, včetně skupinky, v níž jsem byl já,“ popsal. A vzpomněl i na vodní děla. 

Původní text ZDE.

Rozhodující demonstrace v pátek 17. listopadu 1989 se neúčastnil. „Mně vůbec nenapadlo, že to bude ta demonstrace, která rozhodne. Já jsem se nedlouho předtím vracel z cest ze Sibiře a šel jsem na brigádu, protože jsem si potřeboval vydělat na živobytí. Nějak jsem to nevyhodnotil a myslel si, že stejně jako byly demonstrace předtím, budou i potom,“ říká. O tom, co se v Praze stalo, se dozvěděl ještě týž den z Hlasu Ameriky. Druhý den přijel do Prahy. 

Následně Pánek vzpomínal na to, jak bylo sestaveno studentské prohlášení. Pánek byl zvolen jako jeden ze spolupředsedů studentského výboru, chodil například na schůze Občanského fóra. „Já jsem se cítil úplně samozřejmě,“ vyprávěl.

„Část té komunistické strany pochopila, že ten proces je nezvratný a udělala geniální krok. Řekla: My se s vámi domluvíme. A těžko vést revoluci s někým, kdo si s vámi sedne ke stolu,“ poznamenal. „Zlom nastal ve chvíli, kdy se z revoluce změnila situace na vyjednávání,“ zopakoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…