Skutečně zaznělo: Německo potřebuje ruské zdroje, proto musíme odstranit Putina

08.11.2023 17:35 | Monitoring

Ekonom Mezinárodního měnového fondu Robin Brooks navrhuje razantní snížení cenového stropu ruské ropy a zemního plynu. To by prý mělo vyvolat finanční krizi, kvůli které by se zhroutil režim Vladimira Putina a Německo by pak mělo přístup k levným úřírodním zdrojům. Podle energetického analytika Javiera Blase je ale potřeba vzít v potaz fakt, že takové sankce dopadnou více na nás samotné. Jde podle něj o jakési „placebo sankce“, které vypadají dobře na papíře, ale jsou slabé a neúčinné.

Skutečně zaznělo: Německo potřebuje ruské zdroje, proto musíme odstranit Putina
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Brooks na síti X navrhl překvapivé řešení evropské energetické krize. Německo totiž potřebuje levný ruský plyn. Způsob, jak tento plyn získat, prý vězí ve změně režimu v Rusku. „Teprve pak může být Nord Stream znovu zapnut,“ má jasno Brooks.

Ke změně režimu podle něj povede jedině velká finanční krize, kterou by mohl vyvolat nižší cenový strop na ruskou ropu a zemní plyn. „Toto je v nejlepším zájmu Německa,“ tvrdí Brooks.

„Doporučuji, abychom agresivně snížili cenový strop pro Rusko, stanovený skupinou G7. Rusko je poník na jedno použití, který financuje svou ekonomiku a invazi na Ukrajinu prostřednictvím vývozu energie. Pokud Rusko připravíme o peníze, je velká šance, že se dostane do finanční krize,“ je přesvědčený Brooks.

Energetický analytik serveru Bloomberg Javier Blas ale říká, že při pokračování současné patové situace se spíš Německo znovu rozhodne s Putinem dále obchodovat. „Jak dlouho bude trvat, než se Německo rozhodne, že potřebuje pouze bod 1, a zapomene na všechny ostatní body ze seznamu (stejně jako se USA v roce 1995 rozhodly, že přece jen potřebují ropu, kterou produkoval Saddám Husajn)?“ ptá se Blas.

Tato Blasova reakce rozpoutala názorovou roztržku obou pánů. „Je mi záhadou, proč jste od počátku proti západním ekonomickým opatřením vůči Rusku. Nestojí snížení cenového stropu v rámci G7 za pokus, i když to není dokonalé opatření? Není lepší dělat něco než nedělat nic? Nejsou ekonomická protiopatření lepší než válka?“ reagoval ekonom.  

Blas ovšem dodal, že ekonomická opatření schvaluje a vždy schvaloval, ale nesmí jít o neúčinné sankce, které vypadají dobře na papíře, ale bolí více nás než Putina. „Právě naopak, prosazoval jsem ropné sankce proti Rusku ‚šokem a úlek‘, a to od prvních dnů invaze. Proti čemu jsem vystupoval (a nadále vystupuji), jsou neúčinné placebo sankce: jsou příjemné, ale ničeho nedosáhnou,“ odpovídal Blas.

„Dále jsem chválil 6. balíček sankcí EU, který zahrnoval úplný zákaz využívání finančních, zprostředkovatelských a přepravních služeb EU k přepravě ruské ropy. Bohužel mnou chválené sankce EU byly rozmělněny cenovým stropem G7,“ je k cenovému stropu kritický.

Blas podle svých slov jednoduše nepodporuje taková opatření, která nesníží ruské peněžní příjmy, vypadají dobře jen na papíře, ale jsou bolestivá hlavně pro nás a nejsou promyšlena v rámci celkové ekonomické válečné strategie.

Brooks si ale trval na svém, že snížení cenového stropu ruské peněžní příjmy sníží. „Snížení cenového stropu G7 sníží ruské peněžní příjmy. Západní lodě dosahují 30 % kapacity, takže Putin určitě bude mít nižší příjmy. Ale tady je moje otázka pro vás: co vlastně navrhujete jako alternativu? Nemůžete jen tak říct, že nic nefunguje. Jaké alternativy navrhujete?“ opět se ptá Brooks.

Blas opakuje svoji tezi, kterou prosazuje už téměř dva roky. „Úplné embargo na ruskou ropu – ‚šok a úlek‘ v ekonomickém smyslu, abyste Putina donutili zasednout k jednacímu stolu. To je můj návrh od 24. února 2022,“ dodává energetický expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bruselští diletanti vehnali rusko do užší spolupráce s čínou a evropu do recese a teď se diví ???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 08.11.2023 18:19:31
putin evropu k ničemu nepotřebuje

|  18 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…