Skvělé, díky! Nepokleknul: Slávistovi Stanciovi tleskají

07.06.2021 12:08

Nepoklekli. Dva fotbalisté Rumunska se rozhodli, že před začátkem mezistátního utkání s Anglií nebudou následovat trend poslední doby, kterým je klečení v solidaritě v příslušníky hnutí Black lives matter. Případ, který zaujal prakticky celý svět, je pro Česko zajímavý tím, že jedním z oněch dvou hráčů je Nicolae Stanciu, hráč pražské Slavie. Za zmínku ale stojí i bezprostřední reakce anglického publika. To totiž, jak se zdá, s celou antirasistickou kampaní nesouhlasí, nebo jí má přinejmenším plné zuby.

Skvělé, díky! Nepokleknul: Slávistovi Stanciovi tleskají
Foto: Repro YouTube
Popisek: 20 fotbalistů Anglie a Rumunska klečí, Nicolae Stanciu a Ionut Nedelcearu nikoli

Přípravný zápas, který domácím posloužil jako důležitá zkouška před blížícím se evropským šampionátem, se nehrál v Londýně, ale o zhruba 400 kilometrů výše na sever v Middlesbrough. Tamní fanoušci, zdá se, mají trochu jiné naladění, než kosmopolitní obyvatelé Londýna. Když se totiž schylovalo k úvodnímu výkopu, 20 z 22 fotbalistů na trávníku symbolicky pokleklo v solidaritě s hnutím Black lives matter. A z tribun se na ně začalo valit hlasité bučení, ve kterém zanikal i potlesk těch, kteří s klečícími souhlasí.

 

Anketa

Je potřeba, aby lidé, kteří jsou očkovaní a vracejí se ze zahraničí, podstupovali testy na covid-19?

70%
23%
hlasovalo: 5766 lidí
Dva hráči rumunského výběru ovšem nepoklekli. Jedná se o obránce AEK Atény Ionuta Nedelcearua a o záložníka pražské Slavie Nicolae Stanciua. Zatímco u prvně jmenovaného můžeme o důvodu zatím jen spekulovat, Stanciu dal svůj postoj jasně najevo. „Udělal jsem to proto, abych ukázal solidaritu s Ondřejem Kúdelou, mým kolegou ze Slavie. Bez důkazů byl potrestán zákazem na deset zápasů. Nevěřím, že klečení je řešením,“ uvedl hráč pražské Slavie.

Vrací se tak k dva měsíce starému incidentu, kdy v zápase Evropské ligy jeho spoluhráč Ondřej Kúdela pošeptal cosi do ucha protihráče Glena Kamary ze skotských Rangers. Kamara, finský reprezentant tmavé barvy pleti, poté vyběhl za rozhodčím a začal na Kúdelu křičet, že je rasista. Zápas, který byl plný tvrdých faulů, se tak v samotném závěru ještě vyhrotil. Po odpískání finálového hvizdu pak organizace domácích Rangers blokovala slávistům dlouhé desítky minut odchod ze hřiště, což je v evropských poměrech nevídaná situace. Tečku za celým ostudným vystoupením pak udělal sám Fin Kamara, který po utkání napadl Kúdelu v útrobách stadionu.

Dohru měl celý incident i u komise Unie evropských fotbalových asociací UEFA, která v případě Kamary a jeho pěstního útoku na Kúdelu vynesla třízápasový trest, jeho spoluhráč Kemar Roofe, který v zápase prokopl lebku slávistickému brankáři Ondřeji Kolářovi, vyfasoval o zápas delší stopku. A údajný rasista Kúdela? Ten si z rozhodnutí Komise UEFA nezahraje deset zápasů a přijde tak i o nadcházející evropský šampionát, kde by pravděpodobně v barvách českého národního týmu byl stabilním členem základní sestavy. Pro středního obránce Slavie jde navíc pravděpodobně o poslední příležitost zahrát si na velké fotbalové akci, protože je mu už čtyřiatřicet let.

Právě na tento nepoměr se Stanciu snaží poukázat. A pozornost jistě zaujal. O nepokleknutí informovaly sportovní i jiná média prakticky z celého světa. Na Twitteru celou událost komentují stovky a tisíce lidí.

„To je fantastické,“ napsal v reakci na bučení fanoušků na klečící hráče britský komentátor Paul Joseph Watson.

 

Někteří fanoušci si také pochvalovali Stanciuovo gesto. „Velmi pěkné gesto, mnohokrát děkuji a velký respekt za kuráž udělat to na hřišti Anglie,“ píše fanoušek pod jménem Radek Budař.

 

„Respekt Stanciuovi a Nedelcearuovi,“ píše jiný uživatel. Podle něj je gesto nepokleknutí odvážné, neboť jsou oba protagonisté v jasné menšině.

Český fotbal již o tom, zda před zápasy poklekávat, vedl v minulosti intenzivní diskusi. V řijnu loňského roku poklekl český národní tým před mezistátním zápasem ve Skotsku, načež se hráči stali terčem ostré kritiky z mnoha stran. O půl roku později ve velšském Cardiffu už neklečeli.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…