Slovenský velvyslanec hovořil z rozhlasu o povstání proti Němcům. I ti prý jen zírali

29.08.2019 18:41

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítal velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Weiss. Promluvil o Slovenském národním povstání (SNP), které vypuklo před 75 lety. Vyčinil těm, kteří na úkor SNP vyzdvihují sametovou revoluci z roku 1989.

Slovenský velvyslanec hovořil z rozhlasu o povstání proti Němcům. I ti prý jen zírali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenský velvyslanec Peter Weiss

Posluchače ujistil, že Slovenské národní povstání je i pro dnešní Slováky velmi důležitým mezníkem. Posteskl si však nad tím, že mladí Slováci ve věku 15 až 20 let o SNP bohužel nic nevědí.

„Tato skupina lidí čerpá svoje informace výhradně ze sociálních sítí. Na jedné straně je to tedy nejakceptovanější státní svátek, ale na straně druhé musíme dbát o to, aby se tohoto svátku chopila i mladá generace,“ zdůraznil Weiss. „Lidé, kteří neznají svou vlastní historii, jsou svým způsobem ve světě ztraceni,“ doplnil velvyslanec.

Nejen Čechům, ale i Slovákům připomněl, že nacistický tzv. slovenský štát nechal zemřít přes 60 tisíc Židů.

O to víc je třeba si připomínat hrdinství slovenských vojáků a partyzánů, kteří bojovali proti Němcům celých 61 dní. „Četl jsem nedávno článek německého pamětníka, který se podivoval nad tím, jak si Slováci mohli dovolit povstat proti wehrmachtu. Slováků tehdy bylo asi 2,7 milionů a on to hovořil s úctou,“ prozradil Weiss.

Povstání se zúčastnili lidé ze tří desítek států včetně dvou tisíc Čechů. „Byla tam speciální jednotka Židů, kteří utekli z koncentračních táborů. Byli tam dokonce i Němci, kteří bojovali proti wehrmachtu,“ prozradil Weiss.

Odmítl snahy některých politiků přejmenovat část nejznámějšího bratislavského náměstí – náměstí Slovenského národního povstání – na náměstí Sametové revoluce. „Myslím si, že v Bratislavě je dost jiných míst, která lze takto pojmenovat,“ zdůraznil Weiss s tím, že si pamatuje snahy Vladimira Mečiara přejmenovat most Slovenského národního povstání na Nový most. Po pár letech však poslanci rozhodli, že se tomuto mostu vrátí jeho původní název, protože SNP je opravdu jedním z klíčových okamžiků slovenských dějin.

„Byla shoda na tom, že je třeba se přihlásit k myšlence Československa, ale novým způsobem. Bylo rozhodnuto, že vzniknou slovenské národní orgány. Odkaz SNP se však podařilo naplnit až v roce 1968 zákonem o federalizaci,“ uvedl Weiss. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…