Sluníčkáři, vzdělaní z velkých měst, venkované... Komu a čemu věřit? Ombudsman Křeček vypustil text

11.08.2022 18:20 | Ze sítí

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz věnoval fotografii koleček salámu. Ta totiž zveřejnil francouzský vědec Etien Klein a uvedl, že jde o fotografii nám nejbližší hvězdy Proxima Centauri. Prý to byl žert, aby lidé nevěřili autoritativním tvrzením, uvádí Křeček.

Sluníčkáři, vzdělaní z velkých měst, venkované... Komu a čemu věřit? Ombudsman Křeček vypustil text
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

„Ukazuje se, že na sociálních sítích mají fake news větší úspěch než pravdivé informace,“ uvedl podle Stanislava Křečka ke svému žertu, kdy místo hvězdy zveřejnil kolečka salámu, francouzský vědec Etien Klein. 

„A sklidil potlesk, jak to prý pěkně nandal těm, kteří stále hledají nějakou ‚pravdu‘ a nemohou se rozhodnout pro to pravé. Těm nebezpečným sdílečům dezinformací, kterými se musí zaobírat už nejen policie, ale dokonce i BIS!“ dodává Křeček s tím, že se obává, že tak jednoduché to nebude.

„Není přece tomu tak dávno, kdy jsme na počátku pandemie koronaviru na sociálních sítích a vůbec ve veřejném prostoru mohli slyšet a číst nejrůznější expertní názory komentátorů, lékařů, epidemiologů, datových vědců. Názory často zcela protichůdné. Co byl názor, co dezinformace, co sdělení vědeckého poznatku? A bylo nebo i v budoucnu bude opět jen na čtenářích novin a konzumentech sociálních sítí, aby sami posoudili, co je ono ‚kolečko salámu‘ a co ‚pravdivá informace‘?“ ptá se Křeček.

„Z nedostatku praktické možnosti ověřit si skutečné vědecké poznatky používáme vědeckou terminologii bez vzájemné shody na obsahu pojmů. Tak hovoříme nejen o pandemiích, neurózách, fóbiích, ale i o rasismu, xenofobii, nacismu a fašismu. A nálepkujeme: sluníčkáři, vzdělaní voliči z velkých měst, venkované… A jen tak zvyšujeme až fatální míru vzájemného neporozumění,“ zmínil také veřejný ochránce práv.

„Navíc: neposuzujeme jako pravdivé nebo ‚pravdivější‘ raději a spíše to, co chceme slyšet, než to, co slyšet nechceme? A nejde o jednotlivosti, ale o zásadní směřování lidské společnosti. Nebo snad nemáte z aktuálních zpráv o dění ve světě dojem nebo alespoň zrnko pochybnosti o tom, že vše, co jsme dosud dělali, je špatně?“ ptal se dále.

„Ale není snad pravdou, že bychom raději souhlasili s těmi, kteří říkají, že nic zvláštního se neděje, zásobníky jsou naplněny, inflace zmizí, růst se vrátí, dvě tři zimy přežijeme, než těmi, kteří píší o konci naší západní civilizace, o tom, že je zapotřebí, třeba v důsledku klimatických změn, se rozejít s představami, které jsme měli za nezpochybnitelné? Bude to opět jen na nás, co budeme považovat, nebo lépe, chtít považovat za pravdivé a čím se budou řídit naše postoje? Třeba už v příštích volbách?“ zakončil svůj blog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…