Sněmovna dala šanci návrhu na růst rodičovského příspěvku

10.07.2019 21:40

Základní rodičovský příspěvek možná vzroste od příštího roku o 80.000 korun na 300.000 korun. Sněmovna vládní návrh v dnešním úvodním kole podpořila, nyní jej posoudí sociální výbor. Vyšší rodičovskou by měli dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek ještě pobírat. Opoziční poslanci už ohlásili pozměňovací návrhy, byť má záměr kabinetu i jejich podporu.

Sněmovna dala šanci návrhu na růst rodičovského příspěvku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

V případě vícerčat se příspěvek zvýší podle novely ze současných 330.000 na 450.000 korun. Vyšší rodičovská ohledně vícerčat, konkrétně 1,5násobek základní, byla schválena v minulém volebním období.

Od ledna si na příspěvku polepší rodiny s novorozenci a rodiny s dítětem do čtyř let, které ještě rodičovskou nevyčerpaly. Přesná částka bude podle dřívějších informací záviset na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Navýšení rodičovské prohloubí příští rok rozpočtové výdaje odhadem o 8,6 miliardy korun.

Piráti se podle Olgy Richterové budou snažit prosadit pravidelnou valorizaci příspěvku na podobných principech, jako jsou u důchodů. "Reálná hodnota pevných částek se každým rokem snižuje," uvedla. Obdobnou úpravu bude navrhovat i SPD, vyplynulo z vyjádření poslankyně hnutí Terezy Hyťhové. Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase bude chtít, aby mohl příspěvek pobírat i prarodič, jenž se o dítě stará.

Hned několik opozičních klubů - ODS, SPD a KDU-ČSL - bude navrhovat vyšší rodičovskou pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let. Lidovecká poslankyně Pavla Golasowská označila variantu vlády ANO a ČSSD za diskriminační pro desítky tisíc rodin. "Trestá rodiče, kteří vyčerpali příspěvek dříve a vrátili se na trh práce," řekla. Podle Jana Bauera (ODS) jde zhruba o 20 procent z celkového počtu příjemců. Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová ale uvedla, že by se jednalo o jednorázovou sociální dávku. Rodičovský příspěvek je náhrada za ušlou mzdu v době, kdy se rodič stará doma o dítě, podotkla.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že vyšší rodičovská pro všechny rodiny s dětmi do čtyř let by byla nejspravedlivější. "Nicméně z rozpočtových a časových důvodů došlo na úrovni vlády ke kompromisu," uvedla. Příspěvek podle Maláčové pobírá kolem 280.000 rodin, vládním návrhem si přilepší zhruba čtyři pětiny z nich.

Maláčová také připomněla, že za 12 let se příspěvek "nepohnul ani o korunu". U nejčastějšího tříletého čerpání příspěvku bude v případě schválení předlohy podle ní činit měsíční částka asi 9700 korun místo nynějších zhruba 7000 korun.

Novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání - a nepřijít přitom o rodičovskou - by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výší příjmů závisí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…