Sněmovna odložila schvalování změn v ubytovacím poplatku

07.06.2019 21:38

Sněmovna dnes odložila schvalování změn v poplatku z ubytovacích kapacit zhruba o dva týdny. Chce dát prostor pro další debatu o výši poplatku, když rozpočtový výbor podpořil razantnější růst, než navrhla v novele vláda. S požadavkem výboru nesouhlasí Svaz obchodu a cestovního ruchu nebo Asociace hotelů a restaurací. Poslanci by se měli vrátit ke schvalování předlohy ve středu 19. června.

Sněmovna odložila schvalování změn v ubytovacím poplatku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Rozpočtový výbor chce, aby maximální sazba mohla činit už od příštího roku 100 korun na osobu a den. Kabinet navrhl sazbu ponechat příští rok na nejvýše 21 korunách, o rok později by mohla být až 50 korun na osobu a den. Poplatek by za hosty podle předlohy odváděli i ubytovatelé v soukromí, tedy pronajímatelé zapojení například do služby typu Airbnb.

Ve hře je i návrh poslance za KDU-ČSL Jana Čižinského, který chce stanovit maximální sazbu poplatku na 150 korun na osobu a den, případně dát pravomoc obcím, aby mohly sazbu, jak ji navrhuje vláda, násobit koeficienty, podobně jako tomu je u daně z nemovitých věcí. Rozpočtový výbor Čižinského úpravy už dříve nepodpořil.

Předloha slučuje ubytovací poplatek s rekreačním a lázeňským poplatkem. Nyní může většina obcí vybírat jen poplatek z ubytovací kapacity, který činí až šest korun na lůžko a den. Lázeňský a rekreační poplatek je až 15 korun na osobu a den. Oba poplatky, tedy z ubytovací kapacity a rekreační a lázeňský, mají zavedeny jen ty obce, které jsou lázeňským místem nebo atraktivním turistickým cílem.

Novému poplatku by podléhal podle předlohy krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel. Cílem předlohy je podle Ministerstva financí to, aby nebyli zvýhodňováni vůči hotelům nebo penzionům právě lidé podnikající prostřednictvím ubytovacích platforem typu Airbnb. Vedle Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals nebo Vrbo.

Nový poplatek z pobytu bude moci vybírat jakákoliv obec bez ohledu na to, zda jde o pobyt v lázeňských místech nebo v místech velkého turistického ruchu. Poplatek si může každá obec nastavit podle svých potřeb, nejvýše však na úroveň maximální zákonné sazby. Novela také mění nastavení poplatků za psa nebo ze vstupného.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …