Sobotka už nechce další veverky. Má plán, jak si nekoupit partaj

13.07.2011 18:27

Opoziční sociální demokracie plánuje přes léto vypracovat paragrafované znění návrhu jak zpřísnit financování politických stran. Novinářům to ve středu řekl předseda strany Bohuslav Sobotka, když kritizoval analýzu ministerstva vnitra týkající se možností zprůhledňování stranických pokladen. Dokument je připraven na jednání vlády.

Sobotka už nechce další veverky. Má plán, jak si nekoupit partaj

V návrhu ČSSD podle Bohuslava Sobotky nebudou chybět finanční limity pro volební kampaně i stropy pro sponzorské příspěvky. Například v parlamentních volbách by podle představ sociálních demokratů neměly strany do kampaně investovat více než 80 milionů korun.





Strany budou mít povinnost rozepisovat všechny volební výdaje

"Nemělo by dojít k tomu, že někdo, kdo má disponibilní finanční zdroje, si prostě koupí nebo vytvoří novou politickou stranu jen proto, že na to má finanční prostředky," vysvětlil Sobotka a naraážel tak na stranu Věci veřejné a Víta Bártu. 

V návrhu by také měla být zavedena povinnost všech politických stran podrobně rozepisovat veškeré volební výdaje a volební kampaně financovat přes transparentní účty tak, aby potřebné údaje byly dohledatelné už krátce po volbách.

"Pokud nebudou nastavena jasná legislativní pravidla, jak regulovat volební výdaje politických stran, tak není vůbec žádná šance na to, abychom fungování politických stran ztransparentnili a jejich financování podrobili přísnější kontrole," vysvětlil Sobotka.

Hospodaření stran nemusí kontrolovat vládní úřad, stačí zveřejňování údajů

Návrh zavést limity na volební výdaje analýza ministerstva vnitra neobsahuje. Sobotka kritizoval úvahu, aby hospodaření stran v budoucnu kontroloval nově vzniklý úřad.

"V demokracii je nepřípustné, aby hospodaření politických stran kontroloval nějaký vládní úřad," varoval předseda ČSSD. Podle něj je nejlepší kontrolou především co nejširší zveřejňování všech údajů. Připustil také případnou kontrolu ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu, což je druhé z řešení, které analýza pro vládu zmiňuje. NKÚ však smí v současnosti kontrolovat jen nakládání s majetkem státu, úřad také nemůže za nedodržení pravidel provinilce sankcionovat. Takovou pravomoc by případný nový orgán podle analytiků vnitra mít měl.

Mezi nedostatky současného stavu financování stran, které analýza vypočítává, patří nedostatečný přehled o skutečném "toku peněžních prostředků" ve výročních zprávách, které strany předkládají do Poslanecké sněmovny. Není také nijak stanovena povinnost stran a hnutí oceňovat nepeněžité dary a chybí pravidla pro vykazování věcných darů, ale i úvěrů i jejich bezúplatného plnění.

Analýza poukazuje také na to, že v nynější právní úpravě nejsou ošetřeny vazby stran na jiné subjekty, například na jimi založené obchodní společnosti a družstva či občanská sdružení, která stranu podporují.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …