Šokující SMS od Babiše: Týká se Angely Merkelové

11.06.2019 13:36

Merkelová šéfkou Evropské komise na popud českého premiéra a zemí Visegrádské čtyřky? „Není to pravda,“ odmítá ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz tvrzení „vlastních“ Lidových novin premiér Andrej Babiš.

Šokující SMS od Babiše: Týká se Angely Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Server lidovky.cz, který patří do firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, přišel s tvrzením, že premiéři zemí Visegrádské skupiny budou prosazovat na summitu EU v Bruselu, aby se novou předsedkyní Evropské komise po dosluhujícím Junckerovi stala německá kancléřka Angela Merkelová.

Anketa

Jaký volební výsledek může ve sněmovních volbách dostat Klausovo hnutí Trikolora?

hlasovalo: 21428 lidí

Článek uvádí, že český předseda vlády svolal lídry Polska, Slovenska a Maďarska na mimořádné setkání ve čtvrtek do Budapešti, kde budou ladit noty před evropským summitem a řešit jednotný názor V4 na budoucího šéfa Komise.

„Rozhodování o vysoké posty v EU přirovnává Babiš ke Hře o trůny. Premiéři V4 by v čele Evropské komise rádi viděli německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ta to sice nedávno odmítla, ale podle zdroje LN nyní sdělila, že pokud by intenzita trvala, možná by ji to zajímalo,“ píše se v textu na Lidovkách.

Problém je v tom, že realita je přesně opačná. ParlamentníListy.cz se zeptaly Andreje Babiše, jak se věci mají, a předseda vlády to jasně odmítl. „Není to pravda,“ napsal redakci v SMS zprávě z makedonské metropole Skopje, kde je zrovna na návštěvě.

Pomyslná bitva, či, jak říká Babiš, hra o trůny, na poli EU už začala. Přesto bude proces trvat delší dobu. Předsedu Evropské komise navrhuje Evropská rada (složená z hlav států či premiérů členských zemí, pozn. red.) a schvaluje Evropský parlament.

Mezi členskými zeměmi Unie panují neshody o způsob, jakým by se po volbách měl nový šéf komise vybírat. Většina usiluje o to, aby se předsedou Komise stal spitzenkandidát (celounijní lídr, pozn. red.) nejsilnější frakce europarlamentu. 

Další členové EU včetně států Visegrádské čtyřky prosazují jiný způsob výběru, který nebude brát tzv. spitzenkandidáty vůbec v potaz a hlavou Komise by mohl být prakticky kdokoliv, na kom bude panovat shoda. 

Odpor proti systému spitzenkandidátů dává český premiér najevo dlouhodobě. Podle Babiše je nutné Evropskou komisi odpolitizovat. Měla by z ní být servisní úřednická organizace, a nikoli evropská vláda, která bude dělat politiku a mluvit členským států do toho, co mají či nemají dělat.

Před časem se objevily úvahy o tom, že by Visegrádská skupina mohla do křesla, které brzy uvolní Jean-Claude Juncker, posadit ostříleného slovenského diplomata a stávajícího eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

Své představy o tom, jak by Evropská komise měla do budoucna fungovat, nedávno premiér řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Fungování Komise se mi z podstaty věci nelíbí, protože dělá často politiku, a to by neměla být její role. Role Evropské komise je dohlížet na dodržování smluv a dohlížet na to, aby všem státům bylo měřeno stejným metrem. Tato Komise dělá politiku, vychází to i ze způsobu zvolení jejího šéfa, tedy tzv. spitzenkandidat (celoevropský lídr kandidátky, pozn. red.) na základě dohody velkých evropských stranických uskupeni. Při té poslední volbě byly některé členské státy proti, jako například Velká Británie. Naše spolupráce z hlediska komunikace s Komisí je taková, že bychom uvítali, aby byla flexibilnější, rozhodovala rychleji a zpětná vazba byla též rychlejší. Komise často vystupovala v pozici nadřízenosti k členským státům, a to by se po volbách mělo zásadně změnit, jako to bylo dřív. Hlavní slovo musí mít Evropská rada a Komise má být výkonný orgán,“ sdělil Babiš.

Web Lidovky.cz posléze zmínky o Angele Merkelové z textu odstranil, ParlamentníListy.cz tedy přikládají zaznamenané screeny  titulku a článku:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…