Soláry vás v létě zachrání, věřilo se. Teď se ukazuje problém

16.07.2023 18:43

MONITORING MÉDIÍ Přestože by se mohlo zdát, že aktuální slunečné dny s blankytně modrou oblohou nahrávají výrobě elektřiny, není tomu tak. Kvůli vysokým teplotám se účinnost solárních panelů fotovoltaických elektráren v těchto dnech naopak snižuje, jelikož se solární panely začínají přehřívat. „Může to být problém,“ upozornil předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký pro CNN Prima News.

Soláry vás v létě zachrání, věřilo se. Teď se ukazuje problém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nechybí ani pole solárních panelů

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Česko v sobotu zažívalo dosud nejteplejší den letošního roku 2 teplota se na několika místech republiky vyšplhala až nad 38 stupňů Celsia, přičemž v Plzni-Bolevci a v Řeži u Prahy, bylo naměřeno až 38,6 stupně. A při pohledu na oblohu bez jediné oblačnosti po většinu dne na většině míst by se tak mohlo zdát, že aktuálním slunečné počasí dosti nahrávalo výrobě elektřiny prostřednictvím solárních panelů. Opak byl však pravdou.

Vysoké teploty, které v současnosti panují, totiž snižují účinnost solárních panelů fotovoltaických elektráren, jelikož se aktuálně přehřívají natolik, že ztrácejí svůj běžný výkon.

Výkon solárních panelů se snižuje s rostoucí teplotou o přibližně 0,4 procenta na každý stupeň Celsia a účinnost fotovoltaických panelů podle vyjádření majitele solární elektrárny Jaroslava Steinbauera pro CNN Prima News aktuálně klesá až o 20 procent.

Předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký uvedl, že se ale zároveň díky vyššímu osvitu ztráty daří alespoň částečně kompenzovat a ty tak dosahují jen 10 procent. Pro CNN Prima News však upozornil, že i tak by mohl být pokles účinnosti solárních elektráren problém, pokud by se vše odrazilo do distribuční sítě. „Jedna elektrárna na rodinném domě není problém, když jsou jich tisíce, tak to problém může být, ale zatím to distribučky zvládají bez problémů,“ shrnul.

Výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář v loňském roce pro ČTK poznamenal, že letní měsíce nejsou z hlediska výroby elektřiny – i když by se tak mohlo zdát – nejlepší dobou pro provoz solárních elektráren. „Solární panely fungují na základě polovodičů. Fotovoltaika potřebuje ne teplo, ale světlo. Velice dobře funguje třeba ve dnech, kdy je nízká teplota, ale hodně slunce,“ poznačil.

Že z hlediska účinnosti léto není zcela ideální období pro fotovoltaiku, potvrdil tehdy pro ČTK i mluvčí ČEZ Martin Schreier. „Obecně sice platí, že fotovoltaické elektrárny v součtu vyrobí nejvíc bezemisní elektřiny v letních měsících (červen až srpen), ale využití instalovaného výkonu v tomto období je nižší než je potenciál panelů, a to hlavně kvůli tepelným ztrátám,“ připomněl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

dle odborníků u nás mohou být, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 16.07.2023 20:03:20
soláry i větrníky pouze doplňkový zdroj, u nás nemáme 300 dní v roce slunečního svitu ani 300 větrných dní .. pokud to má někdo na střeše, je to OK, ale rozhodně bychom si solárními a větrnými elektrárnami neměli zaplevelovat pole a louky.. na těch plochách je mnohem lepší vysázet les, obnovit u potoků meandry atd . jinak tu uschneme na placičku

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …