Soros a Bakala? Vím, jak to dopadne, napsal Plesl

18.03.2018 22:51

Novinář Jaroslav Plesl ve svém facebookovém příspěvku komentuje vliv finančníka Georga Sorose v předvolebních kampaních ve střední Evropě. Sorosovy peníze podle něj před rokem 1989 směřovaly proti totalitě, dnes bojují proti demokratickému systému. Motivací je pro něho podle Plesla zalíbení měnit politické garnitury ke svému obrazu.

Soros a Bakala? Vím, jak to dopadne, napsal Plesl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Plesl se domnívá, že finančník George Soros se stal objektem a subjektem volebních kampaní odehrávajících se ve střední Evropě. Podle něj oprávněně. Přičemž je podle něj zásadní rozdělit vnímání osoby Sorose před a po pádu železné opony. Přirovnává to k Havlovi. „Zatímco před rokem 1990 Soros a jeho peníze bojovali proti totalitě, od roku 1990 bojují převážně proti demokratickému systému. Podle mě je to dáno tím, ze se Sorosovi zalíbilo měnit politické garnitury k obrazu svému a rád by v tom pokračoval,“ píše Plesl na Facebooku a dodává, že v tom mohou figurovat i obchodní zájmy, přičemž připomněl jeho aktivity týkající se vydělávání peněz mimo jiné sázkami na kurzové pohyby měn.

„Nic zásadně konspiračního v tom nevidím, podle mě je to jen ego mstivého starce, abych citoval kritiky Miloše Zemana,“ píše. Jako zvlášť výstižné to považuje v případě Viktora Orbána, kterého označuje za jedno z nejúspěšnějších Sorosových dětí. Na české scéně to podle Plesla není se Sorosem „tak horké“. „Platí sice některé organizace, které rozkládají demokratický systém (například Evropské hodnoty), ale Sorose stále ještě zastiňuje Zdeněk Bakala, který za peníze z OKD pro sebe zprivatizoval obchodní značku Havel,“ uvádí. Podle něj nebýt Bakaly, situace se Sorosem by i  zde už teď  byla podobná situaci v Maďarsku. „Můj odhad ovšem je, že to tak nakonec stejně dopadne a dojde k tomu ve chvíli, kdy Bakala prodá Economii. Proto raději už teď říkám, jak to podle mě je, než se kolem toho zvedne ta šílená vlna hysterie,“ uvedl závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…