Souboj v ČSSD nabírá obrátky. Frakce kolem Haška otevřela téma církevních restitucí, druhý tábor hovoří o sestavování "černých seznamů" a plánuje velké vylučování

06.01.2018 21:10

Bývalí hejtmani za ČSSD Jiří Zimola a Michal Hašek spolu s poslancem Jaroslavem Foldynou hledají cestu, jak sociální demokracii znovu spojit a pomoct jí ven z krize. Na tiskové konferenci v Praze 5. ledna představili platformu „Zachraňme ČSSD“. Jejím cílem bude především diskuse o budoucnosti sociální demokracie. „Platforma požaduje, aby o novém předsedovi sociální demokracie i o případné účasti ve vládě rozhodli všichni členové ČSSD,“ uvedl Zimola. „Chceme debaty o prioritách a permanentní sjezd,“ doplnil ho Hašek.

Souboj v ČSSD nabírá obrátky. Frakce kolem Haška otevřela téma církevních restitucí, druhý tábor hovoří o sestavování "černých seznamů" a plánuje velké vylučování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Několik známých tváří sociálních demokratů založilo platformu Zachraňme ČSSD. Vyzvali také k podpoře Miloše Zemana v prezidentských volbách

„Oznámili jsme dnes s kolegy vznik neformální diskusní platformy ‚Zachraňme ČSSD‘,“ napsal na svém facebooku Hašek a dodal, že tak reagují na situaci, kdy je sedmasedmdesát dnů po volbách a ČSSD jako by přestala existovat. „Žádná reálná diskuse o budoucnosti, ani sebereflexe volebního debaklu 2017. Vyzýváme k diskusi napříč celou ČSSD a zveme do ní i stávajícího předsedu Milana Chovance a další členy aktuálního vedení,“ uvedl a dodal, že v nadcházející prezidentské volbě vyjádří podporu Miloši Zemanovi.

Zakladatelé platformy požadují permanentní sjezd, přímou volbu předsedy a také možnost členské základny rozhodnout o tom, zda ČSSD půjde do vlády, bude ji tolerovat nebo půjde do opozice. „Chceme debatu o programových prioritách, motto platformy jsme si vypůjčili od TGM – Demokracie je diskuse,“ upřesnil Hašek na facebooku.

Hašek také nezapomněl připomenout, že založením platformy jím rozhodně nejde o koryta, nýbrž o záchranu ČSSD. „Jsme členy přes dvacet let a platformu zakládáme jako fyzické osoby sami za sebe jako srdcaři. Reakce některých stávajících dosluhujících členů vedení ČSSD mne přesvědčuje o tom, že děláme dobrou věc,“ řekl s tím, že místo, aby vedení strany po nepříznivém volebním výsledku převzalo odpovědnost, reaguje na zavedení diskuse příliš podrážděně.

Z reakcí skutečně vyplývá, že vedení ČSSD z nové platformy nadšené opravdu není. „Převezměte odpovědnost a jděte s kůží na trh do vedení strany, nebo jděte do jiného projektu,“ cituje vedení strany server Novinky.cz. Někteří byli nespokojeni s tím, že by se debaty nevedly pouze uvniř strany, ale za přítomnosti médií.

I když vyjádření nebylo podle Haškových představ, ocenil alespoň nějakou reakci. „Hurá, vedení žije. Špatná zpráva – já být celostátním volebním lídrem se 7% debaklovým výsledkem, tak reaguji na výzvu k diskusi fakt jinak než Luboš nebo další členové ‚sjednoceného‘ vedení. Ale jsem v klidu, do sjezdu daleko a těším se na bohatou demokratickou vnitřní debatu,“ napsal v komentáři na svém facebookovém účtu.

A zakladatelé platformy se hned dali do díla. Na své facebookové stránce „Zachraňme ČSSD“ spustili anketu o jedné z neiožehavějších otázek současné ČSSD. Uživatelé zde formou ano/ne mohou odpovídat na otázky týkající se církevních restitucí. Předmětem otázek bylo to, zda jsou pro to, aby se ČSSD vrátila k problematice církevních restitucí, prosadit povinnost církví a řádů stáhnout nespravedlivé žaloby na obce, města a kraje podané nad rámec zákona. A pokud tak církve a řády neučiní, zda jsou pro to, vypovědět státem smlouvu Nečasovy vlády s církvemi a pozastavit vyplácení podivně stanovené finanční náhrady ze státního rozpočtu. Doposud v anketé hlasovalo více než sto lidí.

Zakladatelé platformy „Zachraňme ČSSD“ následně zveřejnili seznam členů strany, kteří se ke skupině přidali. Včetně Jiřího Běhounka, hejtmana kraje Vysočina, o kterém se mluví jako o kandidátovi na předsedu strany. Velmi tím potěšili jednoho stranického oponenta se sekernickými tendencemi. Ten ocenil, že vedení ČSSD má díky tomu v ruce „černý seznam“ sociálních demokratů k vyloučení. Záchranářská platforma reagovala na zvláštní postoje ve skupině „Lepší ČSSD“ s pobavením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…