Spor europoslanců o německých vojácích v ČR: Nežijete v realitě, už je desítky let po válce...

20.03.2022 10:35

Otázka případného působení německých vojáků v České republice v rámci NATO vyvolává názorové střety mezi politiky vládních a opozičních stran. K tématu proti sobě vystoupili europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který by působení německých vojáků na našem území vítal, a europoslanec Ivan David (SPD), který se postavil zásadně proti.

Spor europoslanců o německých vojácích v ČR: Nežijete v realitě, už je desítky let po válce...
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Možnost, že by němečtí vojáci z bojové skupiny NATO pro Slovensko působili v ČR, už neplatí, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) televizi CNN Prima News. Německo to prý nepožaduje.

Rozmístění nových bojových skupin v některých státech včetně Slovenska chystá Severoatlantická aliance pro zlepšení ochrany zemí nacházejících se v blízkosti Ukrajiny napadené Ruskem.

Podle Zdechovského by se nejednalo o nic neobvyklého, pokud by k nám vojáci z Německa v rámci skupiny NATO dorazili. „Je to běžná věc. Když jeden stát posiluje východní hranici, tak ten další stát zase posiluje bezpečnost,“ uvedl s tím, že i čeští vojáci se v Německu nacházejí velmi často.

Někoho však představa německých vojsk kvůli vzpomínce na nacistickou okupaci dodnes děsí. Zdechovský k těmto obavám poznamenal, že pokud by německé jednotky přesto měly v Česku působit, bylo by to jen dočasně.

  • Celý rozhovor najdete ZDE

Ivan David se proti těmto záměrům důrazně vymezil. „Německá strana asi sama uvážila, že by to v České republice působilo na lidi, kteří mají zbytky paměti. Určitě nejsem pro. Je to samozřejmě vždy ukázka toho, že země ztrácí suverenitu. Není náhodou, že pan Zdechovský použil slovo ‚dočasně‘. Na to jsme byli zvyklí a dočasnost trvala většinou velmi dlouho,“ reagoval David.

„Panu Davidovi bych doporučil, ať si přečte zprávu o extremismu. Najde tam totiž spoustu svých spolustraníků a také, kdo kolaboroval, kdo chodil na ruskou ambasádu,“ opřel se Zdechovský následně do Davida. „Strašení Německem je směšné. Pan David by si měl zamést před svým prahem,“ vypálil Zdechovský.

Vyvolávání obav z Německa je podle Zdechovského zbytečné. Europoslance Davida osočil, že říká věci, které prý dávno nejsou skutečností. „Nežijete v realitě, Německo je náš partner, už je ‚x‘ let po válce,“ rozčílil se lidovecký europoslanec.

Jeho slova ale člen SPD označil za lež, z níž obvinil i současnou vládu, jíž je KDU-ČSL součástí. „Jsou to lži a té lži se dopustil také předseda vlády, když tvrdil, že (zablokované dezinformační) weby byly placeny z Ruska. Ministerstvo vnitra (které zprávu o extremismu sestavuje) patří koalici, která se snaží potlačovat lživými argumenty opozici,“ konstatoval Ivan David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…