Spor o vedení Českých drah. Filip zdůvodňoval svůj vztek na Ťoka

13.07.2018 19:03

Hostem pořadu Interview ČT24 byl předseda KSČM Vojtěch Filip. Hovořil především o dnešním konci členů dozorčí rady Českých drah.

Spor o vedení Českých drah. Filip zdůvodňoval svůj vztek na Ťoka
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Určitě jsem spokojen, protože v České republice skončila vleklá krize, kdy tady byla vláda, která nezískala důvěru,“ sdělil k nočnímu hlasování o důvěře vládě Filip, jehož strana vládu tolerovala. Dnes však Filip kritizoval ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), jenž odvolal z dozorčí rady Českých drah jejího předsedu Milana Ferance (ANO) a další členy. Ťok svůj krok zdůvodnil také nutnostní liberalizace. 

„Ta příprava té liberalizace má tu fázi, s tou fází jsme byli smířeni, tu jsme podporovali, že začíná stabilizací národního dopravce,“ podotkl Filip s tím, že mu připadá krok Ťoka příliš rychlý. „My jsme chtěli, aby ta stabilizace byla dokončena,“ poznamenal dále Filip.

Ten také zdůraznil, že by byl nerad, aby vláda skončila kvůli diskuzi o státním rozpočtu. „Je to základní zákon státu,“ řekl Filip a zkritizoval to, že nejsou konzultovány důležité věci. Nakonec přiznal, že konzultace proběhla, ale dané zdůvodnění pro něj bylo alarmující. Moderátor Daniel Takáč na to uvedl, že se ztratil ve Filipových slovech, který dnes hovořil kvůli této situaci o čistce a požadoval konec ministra dopravy Ťoka.

A proč by to podle Filipa vůbec měla vláda s KSČM konzultovat? „V dohodě je napsáno, že pro řešení některých problémů budou vybudovány expertní týmy,“ sdělil Filip. „Nejsme kývači,“ zdůraznil Filip a zopakoval, že by Ťok měl „padnout“.

Na otázku, zda lituje, že komunisté vládu podpořili, odpověděl neurčitě. „Takhle bych to neřekl,“ sdělil. Závěrem se pak Filip vyjádřil také k nepodpoře vlády ze strany poslance Zdeňka Ondráčka. Ten dnes svůj krok zdůvodnil tím, že se mu nelíbilo programové prohlášení vlády v oblasti bezpečnosti. I přesto, že on jako odborný garant v této otázce řekl, že s tímto bodem nesouhlasí, KSČM pro vládu hlasovala. „Chtěli jsme opustit ústavní krizi,“ sdělil Filip, jenž podle svých slov nevybízel Ondráčka k opuštění stranického orgánu. „Pokud se okres i kraj rozhodnou jinak, bude to k jednání,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…