Sprostá slova a útoky. Odmítnutí Istanbulské úmluvy odpálilo bombu

25.01.2024 13:34 | Zprávy

Fuck up, použila anglické sprosté slovo hejtmanka Petra Pecková (STAN), když se dozvěděla, že Senát odmítl ratifikovat Istanbulskou úmluvu. Koaliční politici, kteří smlouvu chtěli, si to začali vyřizovat s těmi kolegy, kteří ji odmítli. A senátor Zdeněk Hraba, který z hnutí STAN odešel a úmluvu odmítá, podrobně vysvětlil, v čem tkví záludnost smlouvy. Prý v ní vůbec nejde o násilí na ženách. Chytáky ve smlouvě podrobně rozkryly i senátorky Kovářová a Zwyrtek Hamplová.

Sprostá slova a útoky. Odmítnutí Istanbulské úmluvy odpálilo bombu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu. Senátoři projednali také ratifikaci vstupu Švédska a Finska do NATO

„Istanbulská úmluva v Senátu o dva hlasy neprošla. Jak se jmenuje celým jménem? Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Považuji to za naprostý fuck up. A díky všem, co se snažili,“ okomentovala včerejší nepřijetí Istanbulské úmluvy hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„K Istanbulské smlouvě – ty jednotlivé konkrétní pozitivní prvky co tam jsou, třeba pro podporu obětí, podobně – to přece můžeme zavést úplně bez ohledu na to, zda tato smlouva byla schválená nebo ne... Tak proč ta hysterie? BTW – chybějící hlasy lze najít v klubu STAN... :-)))“ zareagoval jeden diskutující.

„Jasně. Ať si všechny strany sáhnou do svědomí. Ano, některé věci udělat můžeme. Ale vzhledem k tomu, že vím, jak to v této oblasti chodí a jak je změna mindsetu složitá, a jak v téhle oblasti děláme často jen to, co musíme a ne co můžeme, tak tohle nepomůže. Ratifikace by pomohla. A některé věci urychlila, usnadnila,“ dodala Pecková.

„Jak na to bude hnutí STAN reagovat? Vláda má přece v Senátu jasnou většinu,“ zeptal se další diskutující.

„Pokud komora souhlas odmítla, žádná právní překážka vládě nebrání, aby návrh na vyslovení souhlasu později téže komoře předložila opětovně (např. po předpokládané změně postoje ke smlouvě související třeba se změnou ve složení komory),“ odvětila Pecková.

„Hlasování o Istanbulské úmluvě se blíží. Chtěl bych vám všem vysvětlit, proč její ratifikaci v Senátu nepodpořím. Klidně, věcně a fakticky. Sledujte a klidně šiřte dál,“ napsal senátor Zdeněk Hraba, jenž byl právě v minulosti členem STAN.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Parazité z neziskovek se již těšili na nová koryta a prachy pro dohled na občany, kteří neuznávají desítky pohlaví., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 25.01.2024 14:41:14
Ten vztek chápu, normální uvažování jim brání v rozletu.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…