Sranda se nám vrátila s bolehlavem. Tuhle "výhru" odneseme všichni, dokazuje Markéta Šichtařová

15.06.2018 16:30

Ekonomka Markéta Šichtařová v komentáři uveřejněném na blogu iDnes.cz konstatuje, že celé roky kritizovala Českou národní banku, ale celé roky jí málokdo věnoval pozornost. Až teď se prý ukazuje, že Šichtařová měla pravdu, že nás ČNB dostala do velkých problémů a vyřešení těchto problémů nás podle jejího názoru bude pěkně bolet.

Sranda se nám vrátila s bolehlavem. Tuhle "výhru" odneseme všichni, dokazuje Markéta Šichtařová
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

Když Česká národní banka na konci roku 2013 začala oslabovat korunu, někteří ekonomové bili na poplach, někteří strážkyni české ekonomiky chválili. Šichtařová patřila do prvního tábora. Oslabování koruny nám prý po pěti letech přináší hořké plody. Intervence ve prospěch slabé koruny jsou prý jedním z důvodů, proč je na tom dnes trh s nemovitostmi tak jak je. Kdo chce dnes koupit byt kupříkladu v Praze, měl by měsíc co měsíc vydělat desítky tisíc korun, možná až 80 tisíc, aby hypotéku utáhl.

Oslabování měny znamenalo, že ČNB musela tlačit do oběhu velké množství peněz. Ty mířily k bankám. Banky se jich zbavovaly, pokud nechtěly být škodné, což nechtěly. Poskytovaly tedy hypotéky ve velkém. Půjčovaly na byty víc než dřív a pomalu zvedaly teplotu na trhu s nemovitostmi. ČNB je v tom ještě podporovala tím, že udržovala úrokové sazby proklatě nízko.

A očekávatelné výsledky se dostavily. Trh s nemovitostmi se přehřál. ČNB teď najednou šlape na brzdu a hypotéky činí méně přístupnými. Šichtařové to však připomíná křik zloděje, který sám křičí, aby byl jiný zloděj chycen za ruku.  

„Takže si to shrňme: Sranda v podobě intervencí, které byly krátkodobě zábavné hlavně pro vývozce, se nám teď vrátila s bolehlavem, který postihuje dlužníky (v podobě chystaného zdražení již existujících úvěrů), mladé rodiny (které ztrácí přístup k bydlení), banky (které nemohou dělat byznys a kterým se zhorší bilance), lidi, kteří potřebují koupit nemovitost (protože jsou předražené) a vlastně úplně všechny (v podobě hospodářského ochlazení, které bude větší, než být muselo). Fakt „výhra“. A řešení? No... ono už žádné lepší není,“ píše pochmurně Šichtařová.

Takhle zle to prý dopadá, když hasíme požár, který jsme nikdy neměli zakládat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…