Srbsko se dohodlo s Kosovem na hraničním režimu. EU se chlubí svými zásluhami

27.08.2022 22:03

Kosovo se během rozhovorů zprostředkovaných EU se Srbskem dohodlo ohledně řešení sporu o pohybu svých občanů přes společnou hranici obou zemí. Bělehrad podle šéfa unijní zahraniční politiky Josepa Borrella souhlasil s tím, že držitelé kosovských občanských průkazů již nebudou potřebovat speciální dokumenty pro vjezd do Srbska a stejně se zachová i Kosovo. EU se k tomu zaručil kosovský premiér Albin Kurti.

Srbsko se dohodlo s Kosovem na hraničním režimu. EU se chlubí svými zásluhami
Foto: Twitter
Popisek: Kosovsko-albánské ozbrojené jednotky ROSU na severu Kosova a Metohije

Anketa

Je finální podoba Síkelova úsporného tarifu dostatečná?

hlasovalo: 17662 lidí
Spor ohledně pohybu občanů přes srbsko-kosovskou hranici se vleče již od roku 2008, kdy převážně etnicky albánské Kosovo na Srbsku vyhlásilo nezávislost, kterou Bělehrad neuznává.

Napětí ohledně přejezdu společné hranice pak na přelomu července a srpna vyostřilo Kosovo, když rozhodlo, že chce od začátku září zavést nová pravidla pro registrační značky srbských automobilů i pro doklady totožnosti potřebné pro překročení hranic země.

Priština podle agentury Reuters požadovala, aby si Srbové žijící na území Kosova vyměnili registrační značky svých automobilů ze srbských na kosovské, což vyvolalo značný odpor jak u srbských obyvatel Kosova, tak u Bělehradu.

Přestože se ze začátku jednání o řešení situace zasekla, nakonec v sobotu šéf unijní diplomacie Borrell uvedl, že Srbsko a Kosovo dokázaly najít shodu a spor urovnat.

„Máme dohodu. V rámci dialogu zprostředkovaného EU Srbsko souhlasilo se zrušením vstupních/výstupních dokladů pro držitele kosovských průkazů totožnosti a Kosovo souhlasilo, že je nezavede pro srbské držitele průkazů totožnosti,“ uvedl Borrell.

Kosovští Srbové stejně jako všichni ostatní občané podle něj „budou moci volně cestovat mezi Kosovem a Srbskem na základě svých občanských průkazů“.

Evropská unie za tímto účelem podle Borrella obdržela záruky od kosovského premiéra Albina Kurtiho.

„Jedná se o evropské řešení. Blahopřejeme oběma vedoucím představitelům k tomuto rozhodnutí,“ ocenil dohodu mezi oběma státy.

Borrell již během jednání v minulém týdnu také upozorňoval na důležitost řešení sporu mezi Kosovem a Srbskem, jelikož je podle něj usilování o stabilitu oběma stranami nyní – během ruského napadení Ukrajiny – obzvláště důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…