Stará kauza dořešena. „Omlouvám se,“ zní od Wollnera. Ale není to jen tak

27.09.2023 19:25 | Monitoring

„Omlouvám se (protože se nechci dál soudit).“ Bývalý redaktor České televize Marek Wollner zveřejnil na Facebooku prohlášení, v němž se omluvil „šlechtičně z bulváru“ Lucii Odkolek za nepravdivá tvrzení, která o ní dříve šířil, mimo jiné, že si vymyslela svůj šlechtický titul. A nezapomněl dodat, že tak činí, aby se vyhnul dalšímu soudnímu procesu. Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov proto označil Wollnerovu omluvu za „neupřímnou a lidsky bezcennou“. Podle místopředsedy Rady České televize Pavla Matochy nese díl viny na kauze také bývalý ředitel ČT Petr Dvořák.

Stará kauza dořešena. „Omlouvám se,“ zní od Wollnera. Ale není to jen tak
Foto: Repro XTV
Popisek: Novinář Marek Wollner

Někdejší redaktor České televize Marek Wollner na svém facebookovém profilu zveřejnil omluvu Lucii Odkolek za lživé informace, které o ní napsal loni v létě na téže sociální síti. Odkolek, která se hlásí k šlechtickému podnikatelskému rodu Odkolků, se do médií dostala před pár lety, když podala žalobu na koncern Agrofert pro zásah do práv k ochranné známce. Reportéři ČT pod vedením Marka Wollnera o ní následně natočili reportáž nazvanou „Šlechtična z bulváru“, v níž tvrdili, že Odkolek ve skutečnosti není právoplatnou nositelkou šlechtického titulu a že si nárok na právo k ochranné známce Odkolek vymyslela.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
„Omlouvám se tímto paní Lucii Odkolek za nepravdivá tvrzení, jež jsem uvedl ve svém příspěvku na sociální síti Facebook dne 19. 8. 2022, a to, že podle rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4 ze dne 16. 8. 2022, č. j. 16 C 411/2020-362 ve věci žalobkyně Lucie Odkolek proti žalované České televizi :si paní Lucie Odkolek vymýšlela šlechtický titul, si paní Lucie Odkolek vymýšlela skvostné vzdělání, si paní Lucie Odkolek vymýšlela nárok na ochranné známky pekárny Odkolek z holdingu Agrofert. Informace, kterou jsem o tomto řízení dostal, nebyla pravdivá, citovaný rozsudek byl následně odvolacím soudem v plném rozsahu zrušen. Jak vyplynulo z důkazů provedených v řízení vedeném Obvodním soudem pro Prahu 5 pod sp. zn. 10 C 319/2022, není pravda, že si Lucie Odkolek vymýšlela šlechtický titul, skvostné vzdělání a nárok na ochranné známky pekárny Odkolek z holdingu Agrofert. Tuto omluvu činím na základě soudem uzavřeného smíru,“ napsal bývalý šéfdramaturg pořadu Reportéři ČT.

Své rozhodnutí omluvit se zdůvodnil vlastní neochotou podstupovat další soudní řízení: „Soud paní Odkolek proti České televizi stále pokračuje, rozsudek obvodního soudu byl zrušen z procesních důvodů a vrátil se znovu na začátek, ale já zde činím toto prohlášení, protože ve své současné situaci nechci táhnout tři soudní spory najednou. Okamura a Šlachta mi stačí a předpokládám, že se dočkám satisfakce. Díky za pochopení.“

„Wollner přiznal, že lhal... Na základě soudem uzavřeného smíru s Lucií Groene Odkolek se jí bývalý šéf pořadu Reportéři ČT Marek Wollner musel omluvit za lži, které o ní uvedl na svém facebookovém profilu,“ komentuje kauzu publicista a místopředseda Rady České televize Pavel Matocha. „Další soud v této věci, ve kterém Lucie Groene Odkolek žaluje Českou televizi za reportáž Šlechtična z bulváru, který o ní odvysílali Wollnerovi Reportéři ČT, dosud ukončen nebyl,“ dodává. „Jde o jeden z případů, ve kterém Rada ČT konstatovala porušení Kodexu ČT. Končící generální ředitel Petr Dvořák s tím však nejen nic neudělal, ale ještě nechal Marka Wollnera, aby v této věci veřejně lhal a dále urážel Lucii Groene Odkolek a také útočil na Radu ČT. Nyní se ukázalo, že Rada ČT měla pravdu. Wollner se musel omluvit a přiznal, že lhal,“ zdůrazňuje Matocha, který předsedal radě pověřené dohledem nad fungováním veřejnoprávní televize v letech 2020 až 2022.

Ke kauze se na svém facebookovém profilu rovněž vyjádřil další kontrolor veřejnoprávních médií, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, hudebník a manažer Vadim Petrov. „Lucie Odkolek je asi na mě pořád naštvaná, protože s její kauzou RRTV svého času nic neudělala. Sice skoro všechny své návrhy v RRTV prohrávám, ale v tomto případě jsem o odložení hlasoval s hlasovací většinou, protože RRTV neměla ze zákona kompetenci udělat víc. Kauzou jsme se zabývali opakovaně,“ svěřil se Petrov. „Lucii blahopřeji. Co se týče Marka Wollnera – každý z nás by se měl za všech okolností chovat tak, jako když ve funkci není. Nebo se upřímně omluvit. Ne to udělat jen proto, že ho už funkce nechrání,“ uvedl následně na adresu někdejšího redaktora ČT, který letos v lednu po sexuálním skandálu z veřejnoprávní televize neslavně odešel, načež brzy získal místo v redakci internetového deníku Forum24. „Wollner nic neuznal, jen už nechce táhnout tři spory. Proto je jeho omluva neupřímná a lidsky bezcenná. Ale satisfakci Lucie cítit může. Wollnera donutila se omluvit, a to je od ní dobrá práce,“ dodal ještě Petrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Adam Šesták

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Taky vám to připomíná , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 28.09.2023 9:45:19
manekýna z hradu???Agent, zrádce,cvicenej v Moskvě,komous a kádrovák KSČ si taky hloupě myslí že řekne,, pardón,, a všichni to hodí za hlavu,,Arogance a tupost těchto lidí je ubohá a trapná,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…