Stát terorizuje občany, znělo na sněmu Soukromníků. Jiní mluvili o sekání hlavy hydře. A host Fiala promluvil o hrůze Babiše a Zemana

09.06.2018 22:00

REPORTÁŽ Musíme bojovat se zlem. Není možné tolerovat, co se děje. Andrej Babiš si s podporou prezidenta Miloše Zemana de facto dělá, co chce. Takové a další ostré výroky zazněly na desátém sjezdu Strany soukromníků České republiky v sobotu dopoledne v Holicích. Mezi hosty promluvil mimo jiné i předseda ODS Petr Fiala. Cíl je jasný, uspět v komunálních i senátních volbách.

Stát terorizuje občany, znělo na sněmu Soukromníků. Jiní mluvili o sekání hlavy hydře. A host Fiala promluvil o hrůze Babiše a Zemana
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivo Valenta a Petr Fiala na sjezdu Soukromníků

Anketa

Je dobře, že Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem?

79%
21%
hlasovalo: 12104 lidí

Předseda strany Petr Bajer označil současnost za zlou dobu pro podnikatele i demokraticky smýšlející lidi. „Andrej Babiš si s podporou Miloše Zemana de facto dělá, co chce a co se mu líbí,“ řekl v úvodní řeči a přirovnal poměry k nástupu fašismu či k vládě jedné strany po roce 1948. Pověření trestně stíhaného premiéra sestavením vlády, kterému je jedno, s kým bude vládnout, hlavně aby tam byl on sám, označil za otřesné. Připomněl, že před pár lety by politici byli „vyřízení“ jen po části toho, s čím je spojován Andrej Babiš. „Neštítí se spojení s populisty, ani s komunisty, kteří jsou po volebním debaklu pokropeni živou vodou,“ uvedl Bajer. Zkritizoval i personální změny v policii a bezpečnostních složkách.

Bajer: Stát má preventivně jednat, ne jako dráb čekat, kdy seknout

Ve svém projevu odmítl monopolizaci vlády a vyzval k boji proti omezování demokratických principů, proti dotacím velkým firmám a šikaně podnikatelů. Zdůraznil, jak komplikovaný je život těch, kteří chtějí podnikat: „Stát má preventivně jednat, ne jako dráb čekat, kdy seknout,“ použil Bajer přirovnání ke konci.

Do politiky šéfa hnutí ANO se pustil i předseda ODS Petr Fiala. „Vidíme představení Andreje Babiše a Miloše Zemana, aby veřejnost přivykli na to, co už dávno chtěli. Na vládu s komunisty, populisty, extremisty a čeho jsme svědky už nyní v Senátu, kde vládnou s tichou podporou KSČM a SPD.“ Recept na řešení je podle něj budovat, představovat a posilovat politickou alternativu. „Zde připomenuté sdělení: Můžete se spolehnout! Je stále podstatné pro Českou republiku,“ řekl Fiala.

Petr Fiala, v pozadí kandidát Soukromníků Vladimír Martinec

Poděkoval také Soukromníkům za dosavadní spolupráci i jejich přínos a utvrdil její členy, že občanští demokraté s nimi hodlají spolupracovat dál. „Jezdím, mluvím a naslouchám lidem, proto vím, že oceňují naši principiální politiku. Politická alternativa bude do budoucích voleb reálná,“ pokračoval Fiala s tím, že se může stát alternativou mocenskou.

Mezi řečníky a hosty na sjezdech Soukromníků patří i podnikatel a nezávislý senátor Ivo Valenta. Osamocen v Senátu se prý necítí, spolupracuje s kolegy z ODS Jaroslavem Kuberou a Milošem Vystrčilem. Novou dimenzi pak podle vlastních slov našel v politice komunální. „Jedno z témat, které byste měli používat v komunálních volbách, je bydlení pro mladé. Developeři stavějí a prodávají byty drahé a já se jim nedivím po tom, co musejí absolvovat před stavbou. Ale děti, tam se musíme najít,“ popsal Valenta. Současně řekl, že se nám může dařit lépe i bez Babiše a podobných lidí.

Jako další vystoupil kandidát do Senátu a člen Soukromníků Libor Lukáš: „Stojíme na prahu komunistické vlády roku 1946. Nesmíme zlehčovat situaci, která se plíživě ubírá podobnou cestou. Nechceme vstupovat do vod, které známe z historie,“ řekl Lukáš.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Na českými lesy se stahují mraky

„Soukromníci se spojují v boji proti největšímu zlu. Stát terorizuje občany a skupiny, které něco tvoří a lidé jsou znechucení,“ kritizoval premiéra i předseda strany Radostné Česko Boleslav Buzek. Řekl, že Babiš v poslední době působí i na nedotknutelnost majetku a s novým přístupem finanční správy k firmám to označil na nabourávání právního státu. Vyzval sociální demokraty, aby s hnutím ANO dále nespolupracovali na Elektronické evidenci tržeb, kterou označil za Babišovu Achillovu patu.

Pozitivně se o Babišovi nevyjádřil ani Radomír Charvát z předsednictva Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR: „Nad českými lesy se nejen kvůli suchu stahují temné mraky, a to od vstupu Andreje Babiše takovým způsobem, že státní lesy se brzy ocitnou v červených číslech a radost bude mít zase jen Andrej Babiš. Hydře je nutné usekat všechny hlavy. Po Listopadu 1989 jsme podlehli nadšení a přitom oni měli vše připravené, abychom skočili rovnou do oligarchie.“

Po sjezdu následovala krátká tisková konference, kde předseda Petr Bajer shrnul: „Všechny projevy hostů a členů byly podobné a byly protkány snahou podpořit a starat se o drobné podnikatele a živnostníky a aktivní lidi, kteří tvoří ekonomiku. A určitý strach z toho, kam naše země míří konáním ministerského předsedy Andreje Babiše s podporou prezidenta Zemana a zvyšování moci komunistů.“

Bajer doplnil, že Andreje Babiše zvolila třetina zúčastněných voličů, což je asi dvacet procent obyvatel. Šanci Soukromníků vidí právě u zbylých 80 procent, u nichž se pokusí získat podporu. „Mnoho lidí podlehlo iluzi a slibům. Slibem nezarmoutíš, takže jsme slyšeli tolik slibů, že pokud bychom je měli všechny realizovat, tak tahle země zbankrotuje během půl roku,“ uzavřel Bajer.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …