Státe, žaluji tě za očkování. Záchranář jezdící ke covidu vypráví

03.01.2022 7:25 | Komentář

Organizace Pro Libertate je sdružením právníků, kteří dlouhodobě vystupují proti opatřením vlády a Ministerstva zdravotnictví. V současné době i proti povinnému očkování profesních skupin. Proti němu vystupuje například záchranář Pavel Novák, který dle svých slov nemá vůbec nic proti samotnému očkování proti covidu-19, vadí mu však, že vakcína, která nebrání šíření viru jako takového, je nařizována jemu a jeho kolegům. „Bereš mi práci, kterou mám rád, z důvodů, které nevidím a ani ty mi důvody nesděluješ,“ žaluje stát. Popisuje též, v čem dle jeho zkušeností při covidové krizi selhala primární péče, kterou měli zajistit praktičtí lékaři. Do nemocnic se dle záchranáře Nováka nemuselo dostat tolik pacientů.

Státe, žaluji tě za očkování. Záchranář jezdící ke covidu vypráví
Foto: Fakultní nemocnice U svaté Anny
Popisek: Převoz pacienta s covidem-19

Pavel Novák je zdravotník-záchranář, s více než 25letou praxí v oboru. Pro ilustraci svých slov rekapituluje celou epidemii covidu, tedy začátky, kdy zdravotníci epidemii skoro ani nepocítili. Ovšem pak nastalo období, kdy byl nedostatek ochranných pomůcek a lidé začali plnit nemocnice.

„První zkušenosti s léčbou ukazovaly, že je určitá cesta, jak pomoci odlehčit situaci, nicméně velká část obvodních lékařů, minimálně v oblasti, kde sloužím, dle pacientů nebrala telefony, pacienty s covidem nevyšetřovali a posílali je domů vyležet s tím, že při horečce si mají vzít Paralen a když se zhorší zdravotní stav, mají volat záchrannou službu,“ popisuje Novák.

„Díky špatné informovanosti lidí jsme se dostávali často do situací, kdy pacienti byli buď vystrašení, ale měli lehký průběh, nebo byli ve stavu, kdy se jim již dalo pomoci velmi těžko a začaly se plnit intenzivní lůžka. A právě intenzivní nemocniční péče pak představovala místo zmaru a beznaděje. To byl okamžik prvotního selhání zdravotnictví a jedné její složky – té základní,“ dodává.

Dle Nováka byla idea u opětovného zavedení obvodních lékařů, že navážou na tradici rodinných lékařů z první republiky. „Obvodní lékaři tak berou paušál na každou svoji duši, aby tato funkce byla zachována a mají v povinnostech návštěvy místo zaniklé lékařské pohotovosti. To se však děje velmi omezeně a v případě zvýšeného výskytu některého onemocnění by právě návštěvy lékařů měly být jedním z pilířů přednemocniční péče, protože právě oslabení lidé již nemusí mít síly se na obvod dostavit,“ argumentuje a obviňuje některé obvodní lékaře, že na své povinnosti rezignovali. Zdaleka ne všichni, Novák chválí např. manžele Prokšovi ze Ždírce nad Doubravkou: „Jejich nasazení bylo obdivuhodné a jejich pacienti byli zaléčení, měli u sebe léčbu sepsanou a byli také informovaní.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…