Statisíce lidí na „Pochodu za Izrael“ ve Washingtonu

14.11.2023 22:20 | Monitoring

Obrovský dav lidí, kteří odsuzovali antisemitismus a požadovali propuštění izraelských rukojmí z řad Hamásu, zaplnil v úterý ve Washingtonu National Mall a pokračoval po dalších blocích v rámci „Pochodu za Izrael“. Akce, které se účastnily statisíce lidí, je považována za největší proizraelské shromáždění v USA od 7. října, kdy bojovníci Hamásu způsobili v Izraeli rozsáhlé krveprolití, při němž vraždili děti a unášeli vojáky i civilisty, uvedla CNN.

Statisíce lidí na „Pochodu za Izrael“ ve Washingtonu
Foto: Screen: NewsNation
Popisek: Proizraelská demonstrace ve Washingtonu.

Izraelský prezident Isaac Herzog promluvil k davu prostřednictvím živého videopřenosu. Navzdory tisícům kilometrů, které je dělí, Herzog řekl, že se spojili, „aby pochodovali za děti, chlapce a dívky, ženy a muže, které Hamás krutě drží jako rukojmí; aby pochodovali za právo každého žida žít hrdě a bezpečně v Americe, v Izraeli a na celém světě“.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti označilo pochod za bezpečnostní událost „prvního stupně“, tedy nejvyššího možného stupně, když zvážilo národní význam, potenciální hrozby a zdroje potřebné k zajištění veřejné bezpečnosti, uvedly zdroje z řad policejních složek, píše CNN.

Ulice v okolí National Mall byly zablokovány vojenskými vozidly, policejními vozy a městskými svozovými vozy.

 

 

 

Americká podpora Izraele je klíčová, řekl Eric D. Fingerhut, prezident a generální ředitel Židovských federací Severní Ameriky.

Takto intenzivní zabezpečení je pro pochod nebo protest ve Washingtonu bezprecedentní, uvedl Donell Harvin, bývalý šéf odboru vnitřní bezpečnosti a zpravodajství ve Washingtonu.

Hamás zahájil 7. října koordinovaný útok na Izrael z Gazy, při kterém zahynulo přibližně 1 200 lidí včetně dětí a bylo uneseno asi 200 rukojmí. Masakr v Izraeli se časově shodoval s rostoucím počtem zpráv o antisemitismu v USA a dalších zemích. Izrael v odvetě zahájil nálety na Gazu, jejichž cílem byl Hamás, který často využívá civilisty jako lidské štíty. Při bombardování však umírali i palestinští civilisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidstvo je nepoučitelné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 15.11.2023 5:52:03
jen to dál hrotí. Na druhou stranu, pokud vypukne občanská válka jenom v USA, tak by v ostatním světě mohl zavládnout mír.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …