Stavět a sázet, to jsou plány budoucího pražského primátora Hřiba

07.11.2018 20:41

Budoucí pražská koalice představila programové prohlášení na následující čtyři roky. Ve středu to novinářům řekli zástupci všech tří koaličních uskupení, tedy Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Právě kandidát na primátora Zdeněk Hřib byl hostem Interview ČT24.

Stavět a sázet, to jsou plány budoucího pražského primátora Hřiba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

„Nejsem člověk, který by byl nezkušený a nepolíbený komunální politikou,“ uvedl Hřib, a oponoval tomu, že je podle kritiků nezkušeným politikem. „To není pravda,“ odvětil Hřib na to, že by byla pravda, že nechtěli jednat s ODS, a dodal, že se po volbách sešli se všemi stranami. Zároveň připustil, že kdyby vyjednávali o koalici s ODS, tak by měla mít kandidáta na primátora ODS, protože strana dostala více hlasů ve volbách.

„Doufám, že bude fungovat koalice jako tým celé čtyři roky,“ okomentoval rodící se koalici kandidát na primátora a vyjmenoval některé z priorit. Dostavbu Pražského okruhu, investice do dopravy nebo zmínil důležitost řešení krize v bydlení. „Nechceme jenom stavět, ale také sázet,“ dodal Hřib a odkázal k tématu sázení nových stromů. Je potřeba obnovit malý vodní cyklus proti ohřívání města. Stromy pak fungují jako přírodní klimatizační jednotka. 

Dalším ostře sledovaným tématem bylo nedostupné a drahé bydlení v Praze. Dostupné bydlení na běžném trhu. Městské byty se dostanou do bytového mixu, ale zároveň upozorňuje, že jde o běh na dlouhou trať. Bytová politika Prahy má několik částí, městské byty nejsou jen pro lidi sociálně slabé, ale také pro zaměstnance institucí, bez kterých se stát neobejde.  

„Jedná se o určitý postoj města k tomu, jak nakládá s městským bytovým fondem,“ uvedl a dodal, že město má 2 000 bytů, které v tento okamžik není možné využívat k bydlení. Garance města pro hypotéky pro policisty, učitele a další kategorie, zaznělo na závěr diskuse. Podle něj je důležité posílení nabídkové stránky s tím, že ručení za hypotéky je spíše ta strana poptávková.

reklama

autor: sla

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…