Štěch se před kamerami pohádal s Vondráčkem: To je nepřátelské převzetí pozic!

22.12.2017 22:31

Kabinet Andreje Babiše (ANO) vládne teprve pár dní a už dělá personální změny na ministerstvech, ale i ve firmách, kde má vliv stát. Je v pořádku, že kabinet činí tyto kroky, když ještě nemá důvěru? Podaří se premiérovi Andreji Babišovi důvěru sněmovny získat? V předvánočních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda sněmovny Radek Vondráček.

Štěch se před kamerami pohádal s Vondráčkem: To je nepřátelské převzetí pozic!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další jednání vlády již v novém složení v čele s Andrejem Babišem

„Ta vláda zatím nemá důvěru, tak si myslím, že by měla být zdrženlivá,“ vyjádřil se stručně a jasně k personálním změnám na ministerstvech. Vondráček okamžitě oponoval. „Ty změny jsou minimalistické,“ ohradil se.

Štěcha tím však nepřesvědčil. „Tato vláda dnes nemá důvěru, nemá ani dopředu domluvenou koalici, a to je problém. V minulosti to bývalo tak, že premiér přišel do sněmovny žádat o důvěru v okamžiku, kdy měl tuto důvěru předjednanou.“ To zase nepřesvědčilo Vondráčka. „Já znovu opakuji, že ty změny jsou minimalistické,“ pravil znovu. Měli bychom si prý uvědomit, jak nám tu v posledních letech bobtná státní správa, jak roste především počet náměstků. Je tedy načase tomu učinit přítrž.

Předseda senátu Štěch si ovšem nadále trval na svém. „Ta vláda se přece včera poměrně silně dozvěděla, že tu důvěru nezíská. Myslím si, že ta vláda by měla řešit věcné problémy a k těm personálním změnám přistoupit později,“ apeloval na hnutí ANO Štěch. To, co teď dělá Andrej Babiš, prý jen potvrzuje určité obavy. Babiš se podle Štěcha chystá činit některé kroky i bez důvěry, a to podle Štěcha není zdravé.

Nemluvě o tom, že Babišovi hrozí trestní stíhání. Štěch své spolustraníky varoval, že vstupovat do druhé vlády s Andrejem Babišem není dobrý nápad. „Já to chápu jako pokračování v byznysu – toho nepřátelského přebírání firem – v tomto případě jde o nepřátelské převzetí pozic, tak já bych do takové vlády nešel,“ konstatoval předseda senátu.

Vondráček kontroval, že hnutí ANO nevedlo před volbami útočnou kampaň, takže nechápe, proč dnes ostatní strany tvrdí, že nechtějí s hnutím Andreje Babiše do koalice. „Z naší strany negativní kampaň neprobíhala, byla to kampaň pozitivní, ale teď už jsme o krok dál,“ prohlásil Vondráček. Negativní kampaň prý vedly ony ostatní politické strany proti ANO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…