Štefec měl na obraně dohlížet na zakázky, teď končí

08.09.2011 16:59

Po necelém roce končí na ministerstvu obrany Jaroslav Štefec. Velký kritik dřívějších vojenských nákupů mohl, alespoň jak ministr Alexandr Vondra doufal, vnést do zakázek pořádek. Pověřil ho tak vybudováním Národního úřadu pro vyzbrojování, nyní ale skončil.

Štefec měl na obraně dohlížet na zakázky, teď končí

Jaroslav Štefec skončil na ministerstvu obrany k 31. srpnu, jak informují Lidové noviny. "Odešel na vlastní žádost," říká mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Alexandr Vondra ho do svého rezortu vzal, aby vybudoval Národní úřad pro vyzbrojování. Měl tak vnést pořádek do armádních zakázek, které Štefec často kritizoval.

Sám Štefec přiznává, že se na odchodu s Vondrou domluvil. Přišla mu prý lákavější nabídka ze státního sektoru. "Řekl jsem mu, že nechci dvakrát vstoupit do stejné řeky," popsal jejich diskuzi Štefec.

Štefec neměl už od začátku svého působení na obraně příliš dobrou pozici. Loni v říjnu policie našla v jeho autě odjištěnou zbraň. Někteří to měli za vzkaz z podsvětí, aby se „nehrabal" v armádních zakázkách. "Na pistoli se nenašly žádné stopy, policie případ uzavřela s tím, že se žádný trestný čin nestal, a předala případ městskému úřadu jako přestupek," vysvětluje policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Související: Policie našla u úředníka z obrany nelegálně drženou zbraň

Štefec se snažil omezit vliv prostředníků při armádních nákupech, právě díky vzniku Národního úřadu pro vyzbrojování. Důvodem byla jejich údajná neprůhlednost a předraženost. Tyto firmy se ale pak hájily tím, že ministerstvo nemá dostatek odborníků, kteří by zakázky posuzovali.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…