Stráský slavil s Králem Šumavy. Nechyběl ani ministr Chalupa

25.05.2011 15:43

Oslavy dvaceti let založení Národního parku Šumava se odehrály ve čtyřhvězdičkovém Parkhotelu Tosch v Kašperských Horách. Jeho majitelem je známý šumavský podnikatel František Talián, kterému v regionu patří rozsáhlé pozemky. Ten se už léta zná s prozatímním šéfem parku Janem Stráským, informuje Aktuálně.cz.

Stráský slavil s Králem Šumavy. Nechyběl ani ministr Chalupa

Pro oslavu dvacátého výročí založení Národního parku Šumava si jeho vedení vybralo čtyřhvězdičkový Parkhotel Tosch v Kašperských Horách. Jeho majitelem je majitel rozsáhlých pozemků František Talián. Správa národního parku i podnikatel Talián odmítají, že by oslava v luxusním hotelu měla cokoli společného s podnikatelskými záměry na Šumavě, píše Aktuálně.cz.

Mezi osmdesáti hosty oslavy v Parkhotelu Tosch byl i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, jihočeský senátor Tomáš Jirsa, prozatímní ředitel NP Šumava Jan Stráský a podnikatel Talián, který si nechává říkat Král Šumavy. Ten vlastní parcely v místech, kde obce, místní podnikatelé a regionální politici prosazují stavbu lanovky na Hraničník přes vzácnou šumavskou přírodu.

Kritika od ekologického Hnutí Duha

Majitel hotelu na akci, která vyšla park na 45 tisíc korun, prý žádné podnikatelské záměry na Šumavě nevyjednával a s ministrem Chalupou se jen pozdravil. Oslavu v Parkhotelu Tosch kritizoval Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, které dlouhodobě prosazuje, aby nejvzácnější místa šumavského parku byla ponechána svému přírodnímu vývoji a kůrovcové smrky se tam nekácely.

„Uspořádáním večírku pro politiky u kontroverzního podnikatele, který vlastní na Šumavě lukrativní pozemky, dal Jan Stráský jasně najevo, že se neodstřihl od lidí, s nimiž dříve spolupracoval a kteří prosazují výstavbu lanovek a těžbu dřeva v území ponechaném přírodě," uvedl pro Aktuálně.cz Bláha.

Stráský vystupoval na akcích iniciativy založené podnikatelem

Prozatímní ředitel NP Šumava Stráský se s Taliánem zná už několik let. Podnikatel spoluzakládal iniciativu Zachraňme Šumavu, která prosazuje masivní kácení kůrovcových smrků v národním parku, a Stráský - ještě než se stal ředitelem parku - na několika akcích sdružení aktivně vystupoval. Iniciativa má sídlo na soukromé adrese senátora Jirsy, dalšího ze zastánců radikálního postupu proti kůrovci.

K věci:

Stráský: Na jedné straně Šumavy jezdí lyžaři, na druhé řádí kůrovec 

O Šumavě by měl rozhodovat expert. Stráský je neznalý turista 

Stráský dal povel k chemickému postřiku NP Šumava. Povolení nemá

Foto - koláž: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…