Svobodní chtějí, aby vláda vybudovala pomník ministrovi financí Rašínovi

18.02.2018 6:30

Představitelé Strany svobodných občanů si dnes v Praze připomenou 95 let od tragické smrti prvorepublikového politika Aloise Rašína. K pietě se sejdou před domem číslo 10 v Žitné ulici, kde uznávaného ekonoma v roce 1923 zasáhla kulka z revolveru atentátníka. Svobodní v této souvislosti poukazují na to, že stát Rašínovi dosud nevybudoval památník, ačkoli mu to ukládá zákon z roku 1933.

Svobodní chtějí, aby vláda vybudovala pomník ministrovi financí Rašínovi
Foto: svobodni.cz
Popisek: Svobodní - logo

Europoslanec za Svobodné Jiří Payne proto o nápravu požádal ministra kultury v demisi Ilju Šmída, jehož úřad má podle něj za dodržení zákona zodpovědnost.

Svobodní připomínají, že zákon o zřízení pomníků Rašínovi a Milanu Rastislavu Štefánikovi přijalo před 85 lety tehdejší Národní shromáždění, a ačkoli Štefánikův památník v Praze stojí, Rašínův nikoliv. „Za provedení citovaného zákona odpovídají všichni členové vlády, což je ovšem ustanovení odpovídající tehdejšímu československému uspořádání odpovědnosti v rámci výkonné moci. V současné době podle kompetenčního zákona o zřízení ministerstev jsem přesvědčen, že tato odpovědnost přechází na Vámi spravované ministerstvo. Pokud ne, asi musí o provedení zákona rozhodnout vláda,“ napsal Šmídovi Payne v dopise, který má ČTK k dispozici.

Odvolává se při tom na prohlášení vlády, že bude ve všech krocích respektovat a dál posilovat ústavně chráněné principy dělby moci, vlády práva a ochrany základních práv a svobod. Podle europoslance je navíc nejvyšší čas zákon z roku 1933 začít respektovat a pomník Rašínovi za státní peníze postavit, přičemž za nejvhodnější dobu k zahájení jeho výstavby považuje rok 100. výročí vzniku samostatného Československa.

„Protože skutečným zakladatelem, organizátorem a autorem deklarace nezávislosti Československa byl před sto lety právě Alois Rašín,“ doplnil Payne.

Rašína zasáhla 5. ledna 1923 v Žitné ulici kulka z revolveru sotva dvacetiletého atentátníka Josefa Šoupala a uvízla mu v páteři, kde mu poranila míchu. Přes veškerou snahu lékařů jeden z významných iniciátorů vzniku samostatného státu a první československý ministr financí 18. února zemřel. Nová republika vděčila Rašínovi za efektivní finanční rozluku s Rakouskem a za neuvěřitelně stabilní měnu na tehdejší středoevropské poměry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…