Ta panika! Ta propaganda! píše ekonom Kohout o debatě nad Czexitem. A dodává: Jednou udělají smrtelnou chybu

21.02.2018 9:44

Ekonom Pavel Kohout se ve svém komentáři pro dnešní Lidové noviny vyjádřil ke „své Evropské unii“. Zároveň uvedl, že ke svobodnému pohybu zboží, služeb, osob i kapitálu prakticky není třeba centrálních úřadů.

Ta panika! Ta propaganda! píše ekonom Kohout o debatě nad Czexitem. A dodává: Jednou udělají smrtelnou chybu
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

„Aniž by se schylovalo k brzkému vystoupení Česka z Evropské unie, část médií propadla panice. Stranou nezůstaly ani sociální sítě. Na Twitteru se pod hashtagem#MojeEU začala rojit pochvalná, ale i kritická hodnocení Unie. A jaká by vlastně EU měla být?“ zeptal se Kohout a následně si i odpověděl.

Anketa

O koho by měl Babiš opřít svou vládu? Ať už jakkoliv

1%
hlasovalo: 11682 lidí

Podle jeho slov by v první řadě měla klást důraz na svobodný obchod se zbožím a službami, další vývoj by pak měl směřovat k odbourávání cel a dalších obchodních překážek se Spojenými státy a dalšími vyspělými zeměmi. 

Podle Kohouta je pak stejně důležitý i volný pohyb osob v rámci EU, a to nejen na turistické úrovni. „Bohužel, Brusel si z volného pohybu osob udělal klacek na Británii, čímž přispěl k Brexitu. Jinými slovy: EU by měla garantovat volný pohyb osob, avšak neměla by dělat z členských států nesvéprávné provincie. Třetím přínosem EU je volný pohyb kapitálu,“ poznamenal Kohout. 

„Aby fungoval svobodný pohyb zboží, služeb, osob i kapitálu, není třeba téměř žádných centrálních úřadů. Není třeba Evropské komise ani Evropského parlamentu. Není zapotřebí celé té byzantsky složité struktury institucí, které skoro nikdo nezná nazpaměť a jejímuž fungování stěží rozumí i experti. A hlavně, není zapotřebí všech těch špičkově placených úředníků, europoslanců a evropských komisařů,“ dodal Kohout s tím, že protože by všichni tito profesionální Evropané neradi přišli o dobré bydlo, začala hra na prohlubování integrace pod heslem „více Evropy“.

„Postupně byli občané zemí Evropské unie stavěni před řadu hotových věcí: společná měna, společná zahraniční politika, společná obrana – všechno společné. Jen několik málo oblastí stále odolává, například daně z příjmu. Ale i zde propaganda provádí dělostřeleckou přípravu pro budoucí ofenzívu,“ dodal Kohout. A podotkl, že z Evropské unie se stalo impérium.

„Většina národních legislativ je dnes diktována oligarchickou skupinou osob, které nikde žádný volič do jejich funkce nikdy nevolil. Nikdo nezvolil Junckera, Jourovou nebo Mogheriniovou do jejich funkcí v Evropské komisi. Zmínění se do svých funkcí dostali díky mocenským hrám, do nichž volič nemá šanci promluvit,“ zmínil Kohout. 

Závěrem pak zmínil, že EU nemá v současné chvíli vnějšího nepřítele, ale i tak je jako každé impérium vnitřně zranitelná. „Je možné, že celoevropská vláda v Bruselu jednou učiní fatální chybu? Nejen možné: Je to prakticky jisté. Lze namítnout, že lidstvo se poučilo a nebude opakovat chyby minulosti: militarismus, fašismus, nacionální socialismus ani ‚reálný‘ socialismus stalinskobrežněvovského typu dnes již téměř nikoho neláká. Jenže lidstvo je velmi vynalézavé ve vynalézání nových chyb. Kromě toho postupně zapomíná. Svědčí o tom rostoucí hrozba antisemitismu v té části Evropy, kterou považujeme za vyspělou,“ uzavřel Kohout se slovy, že EU by však měla být hlavně svobodná a decentralizovaná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …