Tady se večeřelo a dělaly se kšefty... Piráti a STAN měli kampaň před mediálně „provařenou“ restaurací

24.06.2021 21:50

Před vyšehradskou restaurací Rio's, která nechvalně proslula noční schůzkou šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka s někdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, dnes koalice Pirátů a Starostů představila svůj protikorupční program. Tiskovou konferenci na místě odstartoval předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, kterého obě strany navrhují na budoucího ministra spravedlnosti. Koalice Pirátů a STAN navrhuje větší ochranu oznamovatelů korupce či nový trestní řád. Chtěli by též vyšetřit nákupy státní správy během nouzového stavu.

Tady se večeřelo a dělaly se kšefty... Piráti a STAN měli kampaň před mediálně „provařenou“ restaurací
Foto: Repro YouTube
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Restauraci Rio's koalice Pirátů a STAN označuje za „ikonické místo“ pro dělání „kšeftů“. „Je to tady ikonické místo. Právě tady v restauraci Rio's probíhaly tajné schůzky Jaroslava Faltýnka s ministrem zdravotnictví a manažery. Když bylo všude zavřeno, tady se večeřelo a dělaly se kšefty,“ prohlásil k výběru místa předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Michálek pronesl též, že budou Piráti chtít i nový trestní řád, který má zrychlit trestní řízení. 90 procent případů týkajících se korupce by se podle Michálka mělo vyřešit již do 18 měsíců.

Michálek by se dle koalice mohl potenciálně stát příštím šéfem resortu spravedlnosti, v úvahu dle Pirátů a Starostů ještě přichází senátor Zdeněk Hraba nebo europoslanec Stanislav Polčák.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Předseda poslanců Starostů Jan Farský poté pokračoval se slovy, že „tahle země nemá na to, aby ji mohli rozkrádat šíbři“ a i on se vyjádřil k jednomu z velkých problémů aktuální vlády. „Vláda má velké průšvihy. Premiér má neuvěřitelný střet zájmů, přihrává si peníze napřímo. Faltýnkův diář? To by v každé jiné zemi znamenalo pád vlády. Když si čteme, kde komu pošle deset procent, to je něco nepředstavitelného,“ řekl Farský.

Pokračoval i pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, dodal, že Piráti by chtěli zřídit registr dotací, který by byl potenciálně spuštěn  v prvních 100 dnech jejich vlády. Rovněž žádal „jasná a transparentní výběrová řízení“ včetně nového zákonu o střetu zájmů. Zákon o střetu zájmů i další ze zákonů, zákon o státních zástupcích, by koalice chtěla rovněž schválit během prvních sto dní ve funkci. Wagenknecht je v rámci představení jmen možných ministrů v případě úspěchu koalice ve volbách aspirantem na ministra financí.

Či senátor Václav Láska (SEN 21), jenž podotkl, že byl jako vyšetřovatel a advokát účasten mnoha kauz. „Byl jsem účasten na té straně vyšetřujících, tu druhou – pachatele jsem si zatím nezkoušel… A doufám, že mi to vydrží nějaký čas,“ zmínil a jmenoval množství kauz, kterých byl účasten.

Koalice Pirátů a Starostů rovněž nadnesla, že by chtěla svolat vyšetřovací komisi, jež by se věnovala nákupům státní správy během nouzového stavu, a to bez účasti politiků.

Celou konferenci Pirátů a STAN můžete zhlédnout zde:



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…