Tajemná Mrencová, která zavařila Haškovi: Vyplouvají na povrch velmi známá jména

09.08.2016 10:25

Způsob, jakým se dostala lobbistka Jana Mrencová do zákulisí nejvyšší politiky, v němž se pohybuje už sedmnáct let, popisuje server Neovlivní.cz.

Tajemná Mrencová, která zavařila Haškovi: Vyplouvají na povrch velmi známá jména
Foto: David Daniel
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Jméno Jany Mrencové se v médiích objevovalo jen sporadicky. Teprve inkognito práce pro sociálnědemokratického hejtmana Michala Haška z ní udělala veřejně známou postavu.

Kariéra regionální lobbistky odstartovala v Mariánských Lázních v roce 1993, kdy spolu se svým životním partnerem Milošem Skácelem poprvé zorganizovala soutěž Missis. Soutěžily v ní maminky s dětmi a výtěžek finálového večera putoval na diecézní charitu. Soutěž si i v dalších letech udržovala lokální charakter, zlom nastal až v roce 1999. Tehdy už pár měsíců vládl kabinet Miloše Zemana a sám premiér spolu s manželkou zavítal na finálový večer soutěže Missis.

Celý text je ZDE

Přesvědčila Ivanu Zemanovou

Mrencová na to šla přes ženu. K Ivaně Zemanové se dostala přes charitu, které se premiérova žena věnovala. Mrencová ji tehdy podle pamětníků přesvědčila, že účastí na finálovém večeru přispěje dobré věci.

„To samé pak zopakovala i se Šárkou Grossovou. I s tou se seznámila přes charitu. Ve skutečnosti si tím jen otevřela dveře do politiky,“ popisuje začátky spojení Mrencové s politikou jeden z dlouholetých členů ČSSD.

Do struktur ČSSD se dostala opět přes ženu, přes pravou ruku Zemanova ministra financí Ivo Svobody, faktickou šéfku resortu Barboru Snopkovou.

Vsadila na Grosse

Na přelomu tisíciletí vsadila Mrencová na korunního prince ČSSD Stanislava Grosse. Tehdejší ministr vnitra a jeho žena Šárka byli pravidelnými hosty jejích missisích soutěží. „Šárka na ni tehdy nedala dopustit, Mrencová ji seznámila s tehdejším plzeňským biskupem Františkem Radkovským. Tehdy vedl diecézi, na kterou chodil výtěžek ze soutěže Missis, a Šárka se s ním velmi spřátelila,“ vzpomíná další pamětník z řad středočeské ČSSD.

Přátelství se Šárkou a dřívější vztahy s Ivanou Zemanovou a Barborou Snopkovou hodnotí znalci prostředí jako klíčové. Bez nich by Jana Mrencová a její producentské centrum na zakázky spojené – více či méně – s ČSSD dosáhla jen stěží.

Vždycky se řeklo, že je třeba Mrencové pomoct

„Bylo to vždycky tak, že se řeklo, že je potřeba Mrencové pomoct, že si to přeje nejdřív Miloš, pak Standa a jejich ženy. A víc se o tom nediskutovalo a ani se nezkoumalo, jestli to tak je,“ dodává již citovaný pamětník.

Své kontakty s politiky dokázala Jana Mrencová záhy přetavit v solidní byznys. S účastí známých tváří na soutěžích Missis – a dalších akcích, jako bylo třeba Chopinovské nocturno –, přibývalo firem, které je byly ochotny sponzorovat. A Mrencové se také dařilo dostát svému slibu a protlačit informace a fotografie z akcí do spřátelených médií. Jejímu producentskému centru se začalo dařit, podle výročních zpráv firmy se v těch nejlepších časech zisky firmy počítaly v milionech.

Spolupracoval s ní i hejtman z ODS

Mrencová ale nespolupracovala jen s Haškem a s ČSSD.

Stejně se choval například někdejší ústecký hejtman za ODS Jiří Šulc. Server poukazuje na to, že Šulc je dnes souzený za podezření z finančních machinací. Z fondu hejtmana Šulc podle dokumentů, které má Neovlivní.cz k dispozici, poslal v roce 2008 Producentskému centru Profil dvě stě tisíc korun na akci Missis. Osobně pak na ni zavítal a fotky se následně objevily v médiích.

Ransdorf byl proti spolupráci s Mrencovou

Na druhou stranu i v politických stranách se objevovaly hlasy, které byly proti spolupráci s Mrencovou. Například i v KSČM, kde mezi její kritiky patřil také nedávno zesnulý Miloslav Ransdorf. Ten práci Mrencové hodnotil jako nekvalitní a zbytečnou.

KSČM si zakázala spolupráci s agenturou Mrencové. Ale...

Komunisté dokonce přijali usnesení, kterým měla spolupráce KSČM s její agenturou skončit, ale podle serveru Aktuálně.cz se jen skryla za další vymyšlené jméno.

Pořídit s Janou Mrencovou klasický žurnalistický rozhovor v podstatě není možné. Buď se po telefonu vydává za někoho jiného, nebo rozhovor rovnou odmítne.

A když se ji podaří zastihnout nečekaně v kanceláři, jak to minulý týden předvedli novináři z připravované redakce Seznam.cz, Jana Mrencová se vytáčí a zjevně odmítá mluvit k věci.

Mrencová v rozhovoru, který poskytla serveru Seznam.cz, označila informace, které se o její osobě objevují v médiích, za nepravdivé. „Politiku nedělám, jaký bude další postup, rozhodnou právníci,“ uvedla a pak upřesnila, že s politikou přestala před čtyřmi lety. „Prostě mě to už nezajímá,“ vysvětlila důvod svého rozhodnutí.

Celé video s Janou Mrencovou je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…