Tajná cenzura? Černý seznam? Twitter čelí vážnému obvinění

17.07.2020 14:28

Po hackerských útocích na twitterové účty známých osobností v noci ze středy na čtvrtek, kdy byly napadené účty lidí, jako je zakladatel Microsoftu Bill Gates, bývalý americký prezident Barack Obama, aktuální prezidentský kandidát za Demokraty Joe Biden či účty společností Apple nebo Uber s cílem vymámit z lidí kryptoměny, se zjistilo, že Twitter využívá funkce, která některé uživatele a jejich názory může upozadit. Admini tak dokážou zabránit, aby se příspěvky některých lidí zobrazovali mezi nejviditelnějšími či ve vyhledávání.

Tajná cenzura? Černý seznam? Twitter čelí vážnému obvinění
Foto: Pixabay CC0
Popisek: Sociální sítě, ilustrační foto

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Hackeři se k účtům mnoha společností a osobností dostali za pomoci zneužití účtů zaměstnanců Twitteru. Kromě nesčetných finančních škod útok přinesl i další zajímavost. Podařilo se totiž pořídit snímek obrazovky interního nástroje používaného kompromitovaným účtem zaměstnance Twitteru pro přístup k profilům uživatelů.

Potvrdilo se tak, že sociální síť využívá interního nástroje, který zaměstnanci používají na moderování uživatelů. Na některé účty tak mohou moderátoři Twitteru použít „blacklist“ na vyhledávání či na zobrazování některých lidí či příspěvků v trendech, tedy nejvíce viditelném místě.

Pokud zaměstnanci Twitteru funkce využijí, potlačí se zobrazovaný obsah daného uživatele a příspěvky již nejsou dobře dohledatelné.

Mnoho lidí též kromě toho, že se můžete dostat na „černý seznam“ Twitteru, upozorňuje na to, že možnost zaměstnanců Twitteru zveřejnit jakýkoli příspěvek na stránce jakékoli firmy či osobnosti může mít dalekosáhlé následky.

To právě potvrdil i onen hackerský útok, jemuž se nevyhnuly účty Jeffa Bezose, Elona Muska, Kanyho Westa, Mika Bloomberga a dalších s celkem více než 300 miliony sledujících. 

„Rozhodli jsme se vrátit něco zpět naší komunitě. Podporujeme bitcoin a jsme přesvědčeni, že byste měli také,“ mohli se lidé dočíst na účtech těchto lidí s výzvou, že pokud zašlou kryptoměnu bitcoin, vrátí se jim v dvojnásobném množství.

Tweety byly odstraněny až po více než hodině a není tedy divu, že se mnoho lidí nachytalo na trik útočníků a peníze jim zaslalo.

Twitter reagoval s vysvětlením, že „zaznamenal koordinovaný útok lidí, kteří úspěšně zamířili na naše zaměstnance, kteří mají přístup do interního systému a k dalším nástrojům“. Je tedy více než pravděpodobné, že se útočníci dostali k příspěvkům právě přímo přes chybu v zabezpečení Twitteru.

Podvodníci na této chybě od lidí vylákali až přes 118 tisíc dolarů, ty z bitcoinové peněženky následně odtekly na neznámé místo.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí
Za zmínku kromě útoku stojí, že samotné slovo „blacklist“ již pracovníci společnosti z úst pronést nemohou a na začátku července se společnost dušovala, že „černý seznam“ již nebude využíván. Přesto podle pořízeného snímku interně stále mezi moderátory figuruje.

Twitter přitom před časem zveřejnil tabulku, kde ukazoval, jak má vypadat nová mluva. Místo „blacklist“ (černé listiny) chce používat slovo „denylist“, tedy zakázaný seznam.

„Inkluzivní jazyk hraje zásadní roli při pěstování prostředí, kam zapadá každý,“ vysvětlila firma s tím, že: „Jazyk, který používáme v našich programech, neodráží hodnoty naší společnosti a nereprezentuje lidi, kterým sloužíme.“ To prý chtějí jako společnost změnit.

Se zlou se potáží i zaměstnanci, kteří by chtěli odkazovat na něčí pohlaví, ze zájmen on, ona, jeho, její se má stát „oni“ a „jejich“. Kromě černé listiny končí i ta bílá. Místo ní se bude využívat termínu „dovolený seznam“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …