Tak co, ČT? Babiš seděl u TV, sledoval a směje se Kavčím horám. Jde o jeho „průšvih“

02.02.2020 21:03

Premiér Andrej Babiš své pravidelné hlášení „Čau lidi“ započal se „zklamáním pro novináře“. Narážel tak na tiskovou konferenci o jeho zemědělském auditu a podivoval se, že poté, co Evropská komise z velké části schválila platby pro Agrofert, tak se Česká televize rozhodla nepokračovat ve svých reportážích. Veřejnoprávní televize se na výsledek auditu měla připravovat ve středu od rána „neustálým opakováním reportáží o střetu zájmů“. Nakonec však došlo jen na minutovou reportáž. Kdyby se podle premiéra zjistilo, že audit dobře pro Agrofert nedopadl, tak „by to byla hlavní zpráva dne, která by předběhla i koronavirus“. A kromě výsledku auditu Babiš napsal, jak jej má opozice v čele s Piráty „šikanovat“ ve Sněmovně.

Tak co, ČT? Babiš seděl u TV, sledoval a směje se Kavčím horám. Jde o jeho „průšvih“
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Bojíte se čínského koronaviru?

26%
74%
hlasovalo: 1794 lidí
Babiš začal své týdenní shrnutí s poukazem na výsledky svého zemědělského auditu a referováním o něm v médiích. „Audity byly mediální hit, že jo. To mi asi každý potvrdíte a taky to potvrdí všichni novináři, komentátoři, šéfredaktoři a každý, kdo dělá v médiích. Největší téma. A nejočekávanější událost byla kdy? Tuto středu. Tuto středu byla ohlášená na 13 hodin tiskovka SZIF a Ministerstva zemědělství, kde padne zásadní informace o jednání zástupců ČR se zástupci Evropské komise ohledně zemědělského auditu,“ započal premiér.

„Koukali jste na ČT24? Já ano. Už od rána bylo jasné, že to bude zpráva dne, a připravovali na to diváky neustálým opakováním reportáží o střetu zájmů. Průběh tiskové konference přenášelo živě kromě ČT24 i několik serverů,“ připojil. Průběh tiskovky byl podle něho „zjevně pro přítomné novináře obrovským zklamáním“. „Kromě ČTK, která do pár minut zveřejnila zprávu o všem podstatném, se ostatní servery probudily až po hodině a půl. Jak to?“ táže se.

„Vrchol“ jsme prý viděli především na naší veřejnoprávní televizi. „Tohle jsou jen fakta, žádný útok na Českou televizi. Přestože je pro ni střet zájmů snad nejdůležitějším tématem posledních měsíců a dopoledne to tak i vypadalo, tak v hlavní zpravodajské relaci Události (od 19.00) se zpráva o tiskové konferenci objevila až ve TŘICÁTÉ SEDMÉ minutě pořadu,“ podivil se.

A to se na České televizi měl objevit po „super zajímavých zprávách o výstavě fotografa Jovana Dezorta v Praze a o úspěchu helsinských vědců, kteří zdokumentovali nový druh polární záře“. „A světe div se, v minutové reportáži se divák nedozvěděl maličkost. Že Evropská komise SCHVÁLILA platby, které ČR už v minulosti vyplatila firmě Agrofert (spornou zůstává jediná platba ve výši 1,6 milionu korun),“ pokračoval.

A potvrdil tedy, že „ČR tyto schválené dotace vracet nebude“! Přičemž si neodpustil, že „se vracelo 32 miliard kvůli tradičním demokratickým stranám“. „Platí, co jsem řekl stokrát. Česká republika dotace kvůli mému střetu zájmů, který neexistuje, vracet nebude,“ znovu zopakoval a připojil, že „kdyby to bylo naopak, tak by to byla hlavní zpráva dne, která by předběhla i koronavirus“.

A ke koronaviru připojil, že „dělá všechno pro to, aby u nás lidi nemuseli mít strach“. „Jak víte, v České republice žádný případ není. U všech 37 testovaných pacientů byly výsledky negativní,“ uklidnil premiér.

V České republice prý máme epidemii úplně jinou. „Epidemie, která naopak Česko sužuje, a pěkně dlouho, se jmenuje exekuce,“ napsal s tím, že v exekuci je 821 tisíc lidí a podle statistik exekutorské komory máme 4,6 milionu exekucí. Premiér proto chce zavést změnu části občanského zákoníku s cílem omezit uzavírání smluv po telefonu. Zavést chce i vládní nařízení, kterým se zvýší nezabavitelná částka. „Ta je dnes 6 608 korun na dlužníka a 1 652 korun na vyživovanou osobu a nezvyšovala se roky. My ji zvýšíme na 7 434 korun na dlužníka a 2 478 na vyživovanou osobu,“ referoval. „To pomůže nízkopříjmovým kategoriím, které s touto částkou nemají šanci vyžít, takže se pohybují v šedé zóně, z čehož nemá prospěch nikdo, ani věřitel, ani stát,“ vysvětluje.

Tento týden se právě kvůli tomuto tématu sešel i s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. A poté následovaly interpelace, které ministerského předsedu rozpálily doběla. „Je otázka, jestli jde Pirátům opravdu o dobrou věc, nebo akorát o to, být vidět v médiích,“ píše Babiš k tomu, že den po oné schůzce jej interpeloval Bartošův spolustraník Jakub Michálek. Ten měl Babišovi vytknout, že ve věci exekucí vláda nemá jasno, „že nic nedělá“ a Babiš „o tom jen píše ve své knize“.

„To prostě nepochopíte. Ivan Bartoš neřekl Jakubu Michálkovi obsah našeho jednání? Nebo si hrají na hodného a zlého policajta? Jestli tohle není tradiční strana, tak už nevím nic. Bohužel Sněmovna má na některé lidi šílený vliv. Než tam Piráti vlezli, dalo se s nimi výborně jednat, a co se řeklo, platilo. Pořád doufám, že z exekucí nechtějí jen třískat politické body, ale reálně nám ve Sněmovně pomůžou,“ povzdechl si Babiš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády
Své k Pirátům dodává i ve vztahu k písemným interpelacím. Na ty musí premiér odpovídat ústně a vede se o nich rozprava. „A jak to vypadá v praxi? No samozřejmě že opoziční poslanec s odpovědí nesouhlasí. To je specialita Pirátů. Být nespokojený je totiž náplň jejich práce. Chtějí exhibovat na plénu. Jejich cíl je, aby se o interpelaci vedla rozprava, která může trvat i dvě hodiny. Dokonce nemusejí uvést ani důvod, proč nesouhlasí, a pak za řečnickým pultíkem žádají o to, co už v písemné odpovědi dostali,“ píše k tomu premiér. A doplňuje, že to je jen „exhibice opozice“.

Opozice v čele s Piráty ho prý dokonce „šikanuje“. „V tomhle volebním období zavedla opozice, a hlavně Piráti, novinku, aby mě mohli šikanovat,“ píše Babiš o tom, že se jej mají opoziční politici ptát na věci, které neřeší on, ale má je ve svém resortu jiný ministr.

A závěrem ještě dodává, že se České republice znovu zlepšil rating. „Agentura ACRA Europe zvýšila hodnocení našich dlouhodobých závazků na AA. Jsme tedy na úrovni zemí jako Belgie nebo Velká Británie,“ pochvaluje si dobrou zprávu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…