Teď jsme cílem teroristů, slyšel Xaver. Okupanti a BIS. Vojtěch Filip otevřel i problém Babiše

27.08.2021 8:03

Předseda KSČM Vojtěch Filip přijal pozvání do pořadu X talk moderátora a člena Rady ČT Lubomíra Xavera Veselého, aby promluvil o podezřelém půlmilionu, který podle policie dostal. V této věci prý po volbách plánuje soudní kroky. Stranou nezůstalo ani okomentování české armádní mise v Afghánistánu, který ovládl Tálibán: „Teď jsme cílem teroristů, protože jsme okupovali tuto zemi,“ pohrozil. Kromě jiného hovořil o selhání Babiše a BIS v souvislosti s odposlechy Miloše Zemana. A nevyloučil, že by komunisté byli ochotni opět podpořit vládu Andreje Babiše.

Teď jsme cílem teroristů, slyšel Xaver. Okupanti a BIS. Vojtěch Filip otevřel i problém Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Úvodem se pánové věnovali korupčnímu podezření, kvůli kterému se Národní centrála proti organizovanému zločinu zabývala příjmy šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Důvodem byla půlmilionová částka, kterou podle policie zatajil. Server iROZHLAS.cz uvedl, že měl tyto peníze přijmout od podnikatele Tomáše Horáčka. Policie však nakonec nikoho neobvinila.

Filip popsal, v jaké fázi je nyní tato kauza s údajným půlmilionovým úplatkem: „Policie to odložila. Nic jsem si nevzal. Nebojím se ani finančního úřadu. Tahle vymyšlená věc mne nemůže rozhodit. Já jsem v politice dlouho a zvykl jsem si na to, že když mne chtějí poškodit, udělají to tak, aby to poškození bylo do voleb,“ uvedl šéf komunistů.

Připomněl podobné zkušenosti z minulosti, ze kterých se poučil. „Když jsem se v minulosti dvakrát soudil s novinami, vítězný rozsudek jsem měl až po volbách. Od té doby se nesoudím. A když se soudím, tak až po volbách,“ podotkl.

Prozradil, co je pravdy na tom, že mu Finanční úřad v Českých Budějovicích k tomu doměřil daň: „Nic takového není pravda, finanční úřad mě ještě ani neoslovil. Říkám to, co je pravda, včera jsem byl v Českých Budějovicích... nic tam nemám,“ pokrčil Filip rameny.

Na přetřes se také dostala kauza odposlechů prezidentova okolí Miloše Zemana. Ten říká, že BIS odposlouchávala i jeho, a tvrdí, že premiér Babiš mu řekl, že to zastavil. Často se mluví o tom, že v Česku jsou odposlechy nadužívány, což Filip potvrzuje. „Myslím, že situace se zde nelepší. To nadužívání je tu už příliš zažité a vadí mi to, protože to je velký zásah do práv občanů,“ uvedl předseda KSČM.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Právo na soukromí se podle Filipa zkrátka v naší zemi nectí. „A nectí ho nejen policie, ale ani zpravodajská služba. Zkušenost je taková, že zpravodajská služba používá tyto metody i bez souhlasu soudu,“ řekl, že o tom je přesvědčen, jelikož se setkal s případy, kdy tak BIS činila, aniž měla povolení od vrchního soudu. „Pokud už má zpravodajská služba takové vybavení, neměla by selhat,“ zmínil, že i debakl v Afghánistánu ukázal, že selhala.

Celá kauza odposlouchávání Miloše Zemana jej nenechává vůbec chladným: „Trvám na tom, aby se sešla komise pro kontrolu BIS a velmi důsledně se zabývala tím, jak se zpravodajská služba chovala,“ uvedl.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí

„České zpravodajské služby selhaly, že nedaly informaci, že jsme v Afghánistánu vnímaní jako okupanti, že to celé mělo být nejpozději v roce 2018 ukončeno,“ kritizoval Filip práci BIS i na tomto poli.

„Víte, i to, že se čeští vojáci stali okupanty Afghánistánu a museli z tohoto dříve okupovaného území utéct, je velkým mementem do budoucna, abychom mimo jiné lépe organizovali zpravodajské služby, které by měly sloužit na ochranu zájmů občanů České republiky, ve skutečnosti jsme ale zvýšili nebezpečí teroristického útoku. My jsme cílem teroristů, protože jsme tam působili jako okupační armáda,“ varoval.

Co se týká role Andreje Babiše v kauze odposlechů prezidenta a jeho okolí, podle Filipa jednoznačně chyboval, když nedodržel slib: „Babiš udělal zásadní chybu, že to, co slíbil prezidentu republiky, nesplnil, pokud se dohodli, tak by to mělo platit. Anebo to neměl premiér slibovat,“ řekl jednoduše předseda KSČM.

Na stůl také padlo téma blížících se voleb. Zatím to podle průzkumu vypadá, že by se komunisté měli dostat do Poslanecké sněmovny. Podle Filipa není vyloučena varianta, že povolební uspořádání v naší zemi bude modelově jako doposud: „Určitě takový model nelze vyloučit,“ řekl rozhodně za předpokladu, že se do Sněmovny dostane i ČSSD.

Stejně tak tedy nevylučuje, že by komunisté byli opět ochotni podpořit Andreje Babiše: „Určitě bychom vyjednávali s tou zkušeností, kterou jsme měli, včetně vypovězení dohody o toleranci, jak se dohodnout s hnutím ANO. Nevíme, zda by sociální demokracie konečně dospěla k názoru, že to bohumínské usnesení je už vyčpělé,“ dodal předseda KSČM Vojtěch Filip.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…