Televizní producent Štern chce zachránit Česko. Založil platformu, která dá zemi vizi

09.06.2019 15:42

Problémy okolo současného premiéra Andreje Babiše (ANO) příliš odpoutávají pozornost od zásadních problémů a budoucího směřování České republiky. Ta se kvůli tomu zacyklila, nemá vizi a stává se z ní polopoušť, píše ve svém prohlášení platforma Zachraňme Česko, kterou založil producent Jan Štern v rámci své strany iČesko, uvádí server Aktuálně.cz.

Televizní producent Štern chce zachránit Česko. Založil platformu, která dá zemi vizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Štern

„Na naši zemi se valí tří velké pohromy, aniž by to naši vládu, ale i většinovou společnost vážně zajímalo. Pokud se tím nezačneme zabývat a řešit to, tak se můžeme propadnout do stavu, z nějž nebude návratu,“ píše ve svém prohlášení platforma. Konkrétně má na mysli klimatickou změnu, dramaticky narůstající zaostávání naší země a narůstající neschopnost našich lidí uspět na globálním trhu práce, kvůli zaostalému vzdělávání.

Štern a jeho platforma demonstrace spolku Milion chvilek vítá, bojovat proti ohrožování demokracie a premiérovi ve střetu zájmů je prý důležité, ale ještě důležitější je mít dlouhodobou vizi, co dělat potom. Vyjadřují obavy, aby nová politická scéna nebyla opět roztříštěná a paralyzovaná jako dnes. Chtějí, aby následující vláda měla jasnou a dlouhodobou vizi Česka na desítky let.

„Nechceme, abychom tady roky řešili Čapí hnízdo a zatím se nám naše země měnila v polopoušť, aby se kdysi vyspělý průmyslový stát dále měnil v montovnu a jeho málo vzdělaní obyvatelé ještě více hloupli díky frigidnímu a neschopnému vzdělávacímu systému,“ zdůraznil Štern, podle něhož současný premiér nemá vizi. „I kdyby jí měl, je zcela paralyzován svými problémy,“ míní.

Prohlášení platformy Zachraňme Česko má za cíl iniciovat hnutí aktivních občanů, politických stran a iniciativ, aby i široká veřejnost pochopila, co se na Česko žene a aby se problémy začaly řešit. „Jediná šance na záchranu je taková, že se demokratické strany v následujících volbách spojí proti Babišovi, sestaví vládu a nastaví jasný a dlouhodobý kurz,“ myslí si zakladatel platformy.

Všechny tři zmiňované problémy jsou podle platformy propojeny. Pakliže nebude obyvatelstvo vzdělané, nebude umět kriticky myslet a vidět svět v souvislostech, nepochopí klimatickou krizi a další ekologické hrozby a nebude cítit potřebu něco zásadního dělat.

Původní zdroj ZDE

Štern je přesvědčen, že změnit se musí i dotační systém. „Vyplácet dotace jen na základě rozlohy půdy je absolutní tupost a nechápu, proč se tady pořád drží,“ diví se Štern, podle něhož by v dotačních podmínkách mělo figurovat i řádné nakládání s půdou.

„Vidíme, jaký úspěch tady zažívají protisystémová uskupení, fake news a dezinformace v kyberprostoru. Schopnost kritického myšlení českého obyvatelstva je totiž velmi nízká,“ všímá si Štern. Česko prý musí zcela zásadně změnit své smýšlení směrem k EU. „Ústředním heslem eurovoleb byla ochrana nebohého Česka proti Bruselu. Bohužel šlo o heslo nejen protisystémových stran, ale i některých etablovaných,“ řekl spolupracovník platformy Ivan Rynda.

„Chceme se zabarikádovat na svých pozicích a jezdit do Bruselu bránit Česko proti zlému světu. Správný postup je přesně opačný, tedy maximální otevřenost,“ dodal Rynda a zmínil také nutnost inovací v environmentální problematice, ve vzdělání a ve vědě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…