Testovat očkované? „Ne! To nikdy nebude!” Naštvaný Babiš po ránu v PL

15.09.2021 8:53

Testovat očkované? Nikdy! Předseda vlády Andrej Babiš v komentáři pro ParlamentníListy.cz brutálně vyčinil šéfovi zdravotnických statistiků Ladislavu Duškovi za jeho slova. Neměl by se prý míchat do věcí, které nejsou v jeho kompetenci. Jakoukoli možnost takového postupu premiér kategoricky odmítl.

Testovat očkované? „Ne! To nikdy nebude!” Naštvaný Babiš po ránu v PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky, který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví, se nechal slyšet, že pokud by se covidová čísla nadále zhoršovala, muselo by se přistoupit i k testování těch, kteří za sebou mají plnou dávku anticovidové vakcíny. 

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí

Dušek se k takové variantě vyslovil při debatě expertů v Ostravské univerzitě. Reagoval na otázku, proč mají očkovaní zvýhodnění před ostatními, když mohou prý také přenášet nákazu.

„To je vážná otázka, v tuto chvíli se opravdu očkovaní netestují, je to doporučení hlavní hygieničky a panelu expertů-epidemiologů. V tom letním období to není špatné, ale je otázka, co se stane v tom období podzimním. Sledujme, jak k tomu přistupují okolní státy, které už zažívají podzimní vlnu, je tam určitý fázový posun. Pokud by se to u nás začalo tímto způsobem zvedat, tak se určitě k něčemu takovému (testování i pro očkované) přistoupí. Neočkujeme se proto, abychom se nemuseli testovat, očkujeme se proto, abychom neměli těžké průběhy nemoci, aby nebyly zahlceny nemocnice a aby ten, kdo potřebuje vážnou operaci, nemusel čekat čtyři měsíce kvůli covidu, než bude operován. Důvodem očkování není to, abych nemusel nosit respirátor a nemusel se testovat,“ konstatoval Dušek.

Toto prohlášení vyvolalo bouřlivé reakce, neboť by bylo popřením politiky vlády, že očkování je tečkou za covidem a pro plně vakcinované občany všechna omezení končí.

„Tenhle nesmysl řeším od včerejška, je to absolutní blbost, která nedává logiku a řekl jsem panu Duškovi, že je statistik, není epidemiolog a ať tyhle věci nevykládá. Jde o kompetenci hlavní hygieničky paní Svrčinové a jde to proti jakékoli logice. My stále říkáme všem: Očkujte se a naočkovaní se nemají testovat,“ řekl redakci premiér.

Podle jeho slov je prohlášení Ladislava Duška úplný úlet a nesmysl. „Nikdy to nebude. Nikdy! Mluvil jsem s paní Svrčinovou. Teď skončilo testování ve školách a měli by se zabývat tím, jestli je potřeba děti testovat na sportovních kroužcích apod. Tohle mají řešit a v pondělí to půjde na vládu. V každém případě testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo. Dušek tvrdí, že to nikde neříkal oficiálně, že to bylo překrouceno, že šlo o nějakou debatu se studenty. Ať to bylo jakkoli, je to nepřijatelné a nesmyslné, nelogické, všechno špatně,“ naštval se na šéfa zdravotnických statistiků premiér.

„Dušek je úředník, který se vyjádřil nepřijatelně a my máme 75 tisíc úředníků, takže jsem mu řekl, že tohle nemůže nikde vykládat, protože jde o nesmysl. Ani to není realizovatelné, není to možné a nikdy to nebude. Jde to proti veškeré logice, když Ministerstvo zdravotnictví všude propaguje očkování a zdůrazňuje výhodu naočkovaných, že se nemusí testovat, tak toto je totální úlet mimo,“ dodal Andrej Babiš pro PL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…