To je Putinova inflace, zní z ČNB. Jenže Rusku se vyhnula

09.06.2023 12:45

Viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová vidí následný vývoj české inflace pozitivně. V červnu by měla klesnout pod 10 procent a v budoucnu i na svoji obvyklou úroveň, která dělá zhruba 3 procenta. Za hlavního viníka rekordní inflace považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina, svůj díl zodpovědnosti ale od ní dostal i bývalý premiér Andrej Babiš. Známý ekonom mezitím zveřejnil šokující data o míře inflace v Rusku a dalších zemích. Takový rozdíl nepamatuje.

To je Putinova inflace, zní z ČNB. Jenže Rusku se vyhnula
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Ekonomka a viceguvernérka České národní banky (ČNB) poskytla v této souvislosti rozhovor serveru SeznamZprávy.cz a jeho ekonomické platformě SZ Byznys.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29711 lidí
Podle ní existují dva hlavní viníci extrémního růstu cen.

„V první řadě je to Putinova drahota. Nebýt války na Ukrajině, měli bychom tu vyšší inflaci než dvě procenta, ale nedostala by se do rekordních výšek. Skutečný šok byly ceny energií a pohonných hmot v důsledku války,“ zmínila Zamrazilová ruského prezidenta a jím vyvolanou agresi.

Svůj díl viny na současné situaci ale prý podle ní nese i bývalý premiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

„Podhoubí inflace bych postavila do let 2019 až 2021, tedy už před pandemií covidu, kdy dostaly v tehdejší vládě sluchu návrhy MPSV (Ministerstvo práce a sociálních věcí) a byla implementována řada opatření, která zvýšila strukturální nerovnováhu veřejných financí,“ uvedla ekonomka.

Zamrazilová se pustila i do predikce, jak by se inflace mohla dále vyvíjet.

„Červnová inflace by měla být jednociferná. Můj odhad je, že květnová inflace bude mezi 10 a 11 %. V červnu může být pod desítkou,“ myslí si viceguvernérka ČNB.

V souvislostí s mírou české inflace se jeví zajímavě i údaj, se kterým přišel na svém twitteru známý ekonom Lukáš Kovanda. Ten bez dalších komentářů zveřejnil graf, který znázorňuje inflační křivky České republiky a Ruska.

Podle Kovandy, a je to patrné i ze samotného grafu, nikdy nebyl rozdíl mezi naší a ruskou inflací tak propastný, jako tomu je v současné době.

Je třeba dodat, že hodnota pro Českou republiku je uvedena na úrovni 12,7 % a pro Rusko 2,31 %. Rozdíl je tedy něco málo přes 10 procent.

Pro ty, kterým se zdá ruská míra inflace „vycucaná z prstu“, zveřejnil hlavní ekonom Trinity bank Kovanda ještě statistiku agentury Bloomberg.

„Z dvaceti nejvýznamnějších/největších ekonomik světa (G20) mají momentálně nejnižší meziroční inflaci Čína, Rusko a Saúdská Arábie, ukazují data Bloombergu,“ píše Lukáš Kovanda a přidává pořadí na prvních třech místech:

1. Čína – inflace 0,1 %

2. Rusko – inflace 2,3 %

3. Saúdská Arábie – inflace 2,7 %

V přiložené tabulce lze najít i hodnoty inflace u dalších států a zjistit, že eurozona se pohybuje těsně nad 6 procenty.

O tom mimo jiné debatoval český europoslanec Luděk Niedermayer s Christine Lagardeovou, šéfkou Evropské centrální banky (ECB).

„Ač měla ECB začít s přitažením měnové politiky dříve, inflace v eurozóně již viditelně klesá. S její šéfkou, paní Lagarde jsme se na slyšení shodli, že pokles inflace z 10 na 6 % je snazší než ze 6 na potřebná 2 %,“ naznačil poslanec, že ta těžší část ECB ještě v boji s inflací čeká a připomněl její váhání v úvodu inflační krize.

Podle Niedermayera se s šéfkou ECB shodli i na tom, že řada protiinflačních faktorů slábne a mzdy rostou.

„Zdůraznil jsem, že ECB musí dělat svoji práci, snížit a stabilizovat inflaci. Je to její úkol. A to nejlepší, co dnes má udělat,“ zakončil svůj tweet europoslanec.

Dodejme, že podle posledních údajů Českého statistického úřadu (zveřejněných 11. 5. 2023) byla míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen za duben 2023: 16,2 %.

Průměrná roční míra inflace měla za minulý rok hodnotu 15,1 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku, která vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny ve vykazovaném měsíci daného roku proti stejnému měsíci předchozího roku, byla za duben 2023: 12,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k předchozímu měsíci, která vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny sledovaného měsíce proti předchozímu měsíci měla pro duben 2023 hodnotu –0,2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sotva jsme se zbavili blbců, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 09.06.2023 13:10:07
ve vedení NB -Singera a Rusnoka,je tam blběna ještě větší ! Evička bude zjevně na úrovni Pekarové,Černochové a dalších dámských zrůd. !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…