To je ale náhoda! Demokraté mají dostat výprask. A už se vytahuje Putin a „ovlivňování voleb“

07.11.2022 7:40

Zítra vyvrcholí ve Spojených státech tzv. midterms, tedy volby, které se konají v polovině funkčního období amerického prezidenta a jsou významným ukazatelem toho, zda má stávající prezident a jeho administrativa šanci na znovuzvolení. Demokraté prezidenta Bidena podle všeho v těchto volbách neuspějí. Poslední dobou se ale objevují pochybnosti v souvislosti s možným ovlivňováním voleb, či jejich zmanipulováním ze strany Ruska.

To je ale náhoda! Demokraté mají dostat výprask. A už se vytahuje Putin a „ovlivňování voleb“
Foto: Hns
Popisek: Americká svoboda, ilustrační koláž

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí
Do uzavření volebních místností v klíčových amerických volbách v polovině období zbývá jen pár dní a podle listu The Guardian se zdá, že republikáni mají mnohem lepší vyhlídky na to, aby znovu získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a potenciálně i nad Senátem.

Historicky se ukazuje, že strana, za kterou kandidoval aktuální prezident, obvykle v těchto volbách o svá křesla přichází. I když se ještě v létě zdálo, že by se tento trend mohlo demokratům podařit zvrátit, nyní se situace změnila a demokraté budou pravděpodobně tento trend 8. listopadu následovat.

Vyhlídky republikánů se podle The Guardian zlepšily, protože se stále větší počet voličů začal zajímat o ekonomiku, inflaci či kriminalitu. A to navzdory tomu, že demokraté dávali v létě větší důraz na problematiku potratů po červnovém rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se práv na potraty týkalo.

Průzkum ABC News/Ipsos provedený minulý týden ukázal, že 49 % Američanů označilo ekonomiku nebo inflaci za nejdůležitější faktor toho, koho budou volit. Zatímco pouze 14 % uvedlo to samé o potratech.

V této situaci se ale začínají objevovat zprávy, které varují před ruským vlivem na zmíněné americké volby.

The New York Times píše třeba o tom, že Rusko před úterními midterms znovu aktivuje své internetové trolly a boty.

Podle listu totiž analytici identifikovali sérii ruských informačních operací, které měly ovlivnit americké volby a současně nahlodat americkou ochotu pomáhat Ukrajině.

Minulý měsíc vydal Federální úřad pro vyšetřování a Agentura pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury varování před hrozbou dezinformací šířených „temnými webovými mediálními kanály, online deníky, aplikacemi pro zasílání zpráv, falešnými weby, e-maily, textovými zprávami a falešnými online osobnostmi.“

Dezinformace by podle NYT mohla zahrnovat i spekulace a tvrzení, že data nebo výsledky voleb mohly být napadeny hackery nebo kompromitovány.

Agentury podle NYT současně vyzvaly občany, aby nelajkovali, nediskutovali a nesdíleli online příspěvky z neznámých nebo nedůvěryhodných zdrojů.

K poplachu, který se na toto téma strhnul v amerických médiích v době, kdy jdou preference vládnoucí strany dolů, se vyjádřil i známý americký novinář, politický komentátor a publicista Michael Tracey.

„Čirou náhodou nebyly ,ruské dezinformace' považovány za hlavní problém v polovině období 2018, což byl pro demokraty dobrý cyklus,“ narážel ve svém tweetu na fakt, že před 4 roky, kdy situace demokratům nahrávala, se problematika dezinformací veřejně neprobírala.

„Nyní, když se zdá, že demokraté ztrácejí, oficiální panika kvůli ,ruským dezinformacím' čirou náhodou znovu narůstá,“ má Tracey jasno o důvodech medializace „ruských dezinformací“.

Podobně se ve vztahu k americkým médiím vyjádřila i doktorka Prerna Bakshi, vysokoškolská pedagožka, která se mimo jiné zabývá politickou sociologií.

„Stav západní žurnalistiky. Přestaňte obviňovat Putina ze své neschopnosti,“ napsal na svůj Twitter.

Dodejme, že kromě toho, že volby poznamenají dezinformace, jak se snaží naznačit americká média, se Američané bojí i toho, že volby mohou provázet podvody s hlasovacími lístky.

V této souvislosti píše agentura Reuters, že celých 49 % Američanů si myslí, že tyto podvody jsou rozšířeným problémem, přičemž tento názor zastává 34 % demokratů a 69 % republikánů.

Přibližně 44 % Američanů pak uvádí, že se obávají zmanipulovaných voleb v USA.

Podle Reuters dokonce prezident Joe Biden obvinil z popírání výsledků voleb svého soka a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho příznivce s tím, že představují hrozbu pro následující volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…