To je pěkná demokracie. Vést národ k euru? Ministr si to schytal

03.01.2024 20:20 | Monitoring

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) se po výzvě prezidenta Petra Pavla k plnění závazku přijetí eura jal skeptickým Čechům vysvětlovat, proč jde o krok správným směrem. Odsuzuje také opozici i členy vládní ODS, kteří se staví proti přijetí společné evropské měny v ČR. Na sociální síti si vysloužil kritické reakce, byl označen za „parazitující loutku, která dělá z lidí blbce“. Objevil se ale i názor, že odpor vůči přijetí eura v české společnosti významně podpořil exprezident Václav Klaus.

To je pěkná demokracie. Vést národ k euru? Ministr si to schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák

O přijetí eura pro ČR se zasazují především členové TOP 09 a členové STAN v čele s ministrem pro evropské záležitosti Martinem Dvořákem.

„Pojďme se bavit o tom, že to má nějaké ekonomické aspekty, o kterých se budou ekonomové přít. Je zvláštní, že dvaceti zemím vyhovují a jenom pět má stále obavu přijmout euro. Ale pak to má nějaký politický aspekt a já znova musím zopakovat, že je pro mě velmi podivné... Že rozumím argumentům SPD, rozumím argumentům ANO, protože jsou v opozici a musí v opozici a jsou to populistické strany – ale nerozumím argumentům ODS a už vůbec nerozumím argumentům, že to lidé nechtějí. Oni to nechtějí proto, že neslyší od politiků rozumné slovo, proč by bylo správné to mít. A to je ten úkol správných politiků, kteří mají národu ukazovat nějaký směr a přesvědčovat národ o tom, že takhle je to dobře. A nejenom přitakávat: vy to nechcete, tak to prostě nebude,“ pravil Dvořák v krátkém videu na sociální síti X.

Ministr tak reflektoval obavy, které o to silněji zaznívají poté, co prezident republiky ve svém novoročním projevu přišel mimo jiné s návrhem, aby se Česko začalo soustředit na přijetí eura. Tato otázka názorově rozděluje české občany, odborníky i politiky.

Za svá slova nyní čelí ostrým výpadům v internetovém prostředí.

Lékař a olympionik Lukáš Pollert přesvědčovací schopnosti ministra pro evropské záležitosti komentoval slovy, že z lidí děla akorát blbce. „Když to lidé nechtějí, musí politik začít vysvětlovat, že to vlastně chtějí. Jinými slovy dělá z lidí blbce,“ glosoval k Dvořákovu apelu, aby politici lidem dostatečně vysvětlili, proč je pro nás přijetí eura výhodné.

„Nejvíce demokracii nepřejícná vláda v historii samostatné ČR a její zpupní ministři, nevolené parazitující loutky,“ napsal student Antonin Vavruška k výstupu ministra Dvořáka.

Poslanec Patrik Nacher k té věci ironicky podotkl, že „lidé nechtějí euro ne proto, že je to prostě jejich názor, ale protože jim ti správní politici neukázali ten správný směr“.

Na nepříliš demokratický recept ministra Dvořáka poukázal rovněž komentátor Honza Provazník. „Poměrně revoluční pohled na zastupitelskou demokracii,“ poznamenal.

Václav Tunka naopak viní exprezidenta Václava Klause, který před přijetím už dlouhá leta českou veřejnost varuje. „Je to nějak tak, jak říkal Henry Ford: ‚Kdybych poslouchal své zákazníky, býval bych jim dal jen rychlejšího koně.‘ Po více než 20leté masáži Václava Klause, jak je EU špatná, a jeho pohrobků z IVK nebo z přípravky na NF VŠE, se tu těžko vede konstruktivní diskuse ve společnosti,“ usoudil sportovec Václav Tunka, proč je ze strany českých občanů vůči přijetí eura tak značný odpor.

Pro vstup do eurozóny musí země splnit čtyři takzvaná maastrichtská kritéria. Zpráva Ministerstva financí ČR a České národní banky konstatovala, že Česko bude zřejmě letos plnit některá z takzvaných maastrichtských kritérií pro zavedení euro měny. Zároveň dokument doporučoval nedělat v tomto směru žádné kroky, což kritizovali ministři za hnutí STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…