To je výsměch! Máme cestovku pro ministry. Nakecají hodně, nevyjednají nic, dozvěděli jsme se

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
08.12.2023 4:44 | Komentář

Koordinace zahraniční politiky se daří a v pohledu na směrování České republiky panuje shoda. Alespoň se na tom tedy shodli nejvyšší ústavní činitelé na své zahraničněpolitické poradě. Ne všichni ale tleskají. Zevnitř Černínského paláce, kde resort zahraničních věcí sídlí, se ozvaly značně kritické hlasy. Státní činitelé prý cestují četněji než kdy jindy, ale konkrétní výsledky aby pohledal. Padla tvrdá slova o „státní cestovce“ a hrozícím výsměchu od zbytku světa.

To je výsměch! Máme cestovku pro ministry. Nakecají hodně, nevyjednají nic, dozvěděli jsme se
Foto: Repro FB
Popisek: Setkání ústavních činitelů

Na Pražském hradě se po několika měsících setkali ústavní činitelé k debatě nad zahraniční politikou. Jde o pokračování tradice, kterou započal bývalý prezident Miloš Zeman. 

Jednání tentokrát proběhlo ve formátu prezident, premiér, ministr zahraničí, předsedkyně Poslanecké sněmovny a předseda Senátu. Podle sdělení prezidenta Pavla po jednání mezi nejvyššími ústavními činiteli nepanují žádné neshody ve věci prosazování směru v zahraniční politice.

Výsledek řešení otázky českého velvyslance v Moskvě ovšem nevyznívá úplně jasně. Představitelé státu sice shodně uvedli, že se shodují v názoru na to, aby naše země v Rusku svého velvyslance měla, není však jasné, kdy k tomu dojde, a určitě to nebude brzy. 

Západní státy zpravidla, i bez ohledu na probíhající válku, své diplomaty na nejvyšší úrovni v Moskvě mají. Dříve se to nelíbilo hlavně prezidentu Petru Pavlovi či některým vládním stranám, jako například TOP 09. Post velvyslance ČR v Rusku sice obsazený je, ale aktuální ambasador Vítězslav Pivoňka dlouhodobě pobývá v Česku. Pakliže dojde k obsazení postu v Moskvě, už to nejspíš bude někdo jiný. Otázkou je, kdy to a jestli to bude.

Podle dosavadních informací jednali ústavní činitelé také o aktuálních konfliktech na Ukrajině a v Izraeli a obecně o bezpečnostní situaci ve světě. Probírat měli také svoje plánované zahraniční cesty a přijetí návštěv v Praze.

„Je nutné posilovat naši konkurenceschopnost a nezávislost například na surovinách nebo produktech ze zemí mimo EU, včetně zemí, které mají autoritářské režimy. Jsem rád, že budeme nadále podporovat vstup Rumunska do Schengenu, neboť je to vhodné nejen pro Rumunsko, ale i pro Českou republiku,“ uvedl po skončení šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Markéta Pekarová Adamová hovořila o našem „úspěšném leadershipu v zahraniční politice“ v podobě nedávného summitu Krymské platformy v ČR. „Nedávno jsme s panem předsedou Vystrčilem navštívili Kyjev a přesvědčili se o nutnosti pokračovat v neutuchající podpoře Ukrajiny. Stejně tak jsme navštívili Izrael a o těchto cestách jsme všem zúčastněným referovali,“ řekla předsedkyně Sněmovny.

Sama se prý začátkem příštího roku chystá do Velké Británie, Arménie nebo všech baltských zemí. Premiér Fiala se přidal s tím, že poletí do Indie, Španělska či Itálie. Předseda Senátu Vystrčil se zase chystá do Afriky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pro rozumného, vlasteneckého, inteligentního Čecha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 08.12.2023 8:20:36
je ta fotka silný, neakceptovatelný vývar zaprodanosti, neschopnosti, chamtivosti a hlouposti.

|  27 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…