To je za Sorose? Orbán může čekat trest, Jourová promluvila

19.02.2021 7:15

Maďarský zákon, který přikazoval zahraničním neziskovým organizacím zveřejňovat své dárce, porušil dle Evropské komise unijní zákony. „Podnikáme rázný krok, abychom zajistili dodržování tohoto rozsudku. Organizace občanské společnosti jsou klíčovou součástí naší demokracie,“ napsala na Twitteru eurokomisařka Věra Jourová. Zákon měl mířit proti miliardáři George Sorosovi.

To je za Sorose? Orbán může čekat trest, Jourová promluvila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Evropská komise zahájila řízení proti Maďarsku ohledně zákona zaměřeného na financování nevládních organizací. Tento „transparentní zákon“ byl schválen v Maďarsku v roce 2017 a cílil na nevládní organizace financované ze zahraničí. Ty, jejichž roční příspěvek překročí 7,2 milionu forintů (520 tisíc korun), se musejí povinně registrovat a také zveřejňovat podrobnosti o svých dárcích.

Kritici maďarského premiéra Viktora Orbána dle Deutsche Welle tvrdili, že zákon je šitý na míru proti americkému miliardáři Georgeovi Sorosovi, který má financovat činnost podporující demokracii a lidská práva na celém světě. Orbán opakovaně obvinil organizace financované Sorosem z politického vměšování.

V červnu 2020 rozhodl Evropský soudní dvůr, že zákon odporuje unijní legislativě. „Maďarské omezení financování občanských organizací osobami mimo tento členský stát není v souladu s právem Evropské unie,“ uvedl v prohlášení soud. Soud rozhodl, že zákon porušuje pravidla EU o volném pohybu kapitálu, spolu s právy na ochranu údajů a svobodou sdružování.

Anketa

Skončí letošní ,,covidová zima" celonárodní tragédií?

76%
24%
hlasovalo: 5499 lidí

Evropská komise nyní poslala Viktoru Orbánovi formální dopis a maďarský premiér má dva měsíce na změnu zákona. Pokud Budapešť do dvou měsíců nezareaguje, mohla by komise požádat Evropský soudní dvůr o uložení finančních sankcí. Rozhodnutí okomentovala na Twitteru česká eurokomisařka Věra Jourová, která má v komisi na starost hodnoty a transparentnost Evropské unie.

„Evropský soudní dvůr byl jednoznačný – maďarskou vládou uvalená omezení na financování organizací občanské společnosti nejsou v souladu s právem EU. Podnikáme rázný krok, abychom zajistili dodržování tohoto rozsudku. Organizace občanské společnosti jsou klíčovou součástí naší demokracie. Musíme je podporovat, nikoli s nimi bojovat,“ napsala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…