To přišlo draho. „Urážka Romů“ za 451 milionů. Lidovec Herman mlčí, vše bylo tajné

14.07.2023 9:25

MONITORING TISKU Někdejší předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr financí Andrej Babiš (ANO) a lidovecký ministr kultury Daniel Herman vyjednávali o výkupu vepřína v Letech, který byl nazýván „urážkou Romů“, protože stál na místě bývalého koncentračního tábora.. Nakonec vláda rozhodla, že ho vykoupí za téměř 451 milionů korun, šestkrát dráž, než byla jeho reálná hodnota, zjsitila MF Dnes.

To přišlo draho. „Urážka Romů“ za 451 milionů. Lidovec Herman mlčí, vše bylo tajné
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

MF Dnes přišla se zjištěním, že vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše, vykoupila vepřín v Letech šestkrát dráž, než byla jeho tržní hodnota.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
„Za areál s třinácti halami pro chov prasat zaplatila soukromé firmě Agpi 450,8 milionu korun. Podle znaleckého posudku však byla jeho cena jen 77,2 milionu korun. Jednání o ceně byla tajná. … Nikdo z tehdejších politiků dnes není schopen vysvětlit, jak vlastně cena vznikla a proč byla tak ohromná. Vykoupení vepřína v Letech byla politická otázka už od konce devadesátých let, několik vlád obchod se zemědělci odmítlo právě kvůli jejich přemrštěným požadavkům. Firma přitom byla roky v obrovské ztrátě, stát zase pod palbou kritiky i evropských institucí, že nedokáže vyřešit vepřín stojící v místech bývalého sběrného tábora,“ připomínal list.

Tehdejší lidovecký ministr kultury Daniel Herman konstatoval, že už si nepamatuje detaily z jednání. Argumentoval přitom tím, že ministrem už není šest let a podrobnosti si nepamatuje. Ve stejném duchu se vyjádřil i tehdejší ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), podle něhož vláda měla k dispozici právní stanovisko, že veřejný zájem na výkupu vepřína v Letech je tak velký, že je možné za objekt zaplatit vyšší cenu.

Firma Agpi v té době podle deníku měla kumulovanou ztrátu 118 milionů korun a peníze od státu byly pro podnik významnou injekcí. Otázkou podle listu je, jak tvrdými vyjednavači byli zástupci vlády, zda nemohli vyjednat nižší cenu.  

O výkupu vepřína v Letech, na jehož místě stál za druhé světové války sběrný tábor, kde umírali ženy, muži i děti, se jednalo od první poloviny 90. let minulého století. Teprve po více než dvaceti letech byla tato kauza vyřešena.

Komentátor Jindřich Šídlo si nicméně myslí, že cena je přijatelná. „I kdyby stál prasečák v Letech miliardu, je mi to úplně jedno, respektive si myslím, že to Andrej Babiš, Daniel Herman a všichni, kdo pro to v Sobotkově vládě hlasovali, udělali dobře. Některý věci jsou prostě drahý, když je necháte 25 let vyhnít,“ míní. S tím nesouhlasil konzultant Jan Vorlíček, který má za to, že cenu je zkoumat záhodno skoro vždy. A zeptal se, zda by Šídlovi nevadilo 10 miliard. „Ano, přesně tak. Veřejně hodnotím, že ta cena je dobrá, investice ještě mnohem lepší. Mělo to být dávno pryč. Ta ostuda byla nevyčíslitelná, ale ne každý to musí chápat,“ odvětil komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poslanec Chvojka od socdem, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 14.07.2023 10:17:06
To bylo to malý prasátko co vedlo boj proti AB. To byla postavička, něco jako Jakob od TOP.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…