To rozumní lidé chápou! Babiš si na ČT dělal, co chtěl. Trhal média a opozici. A pak vyzval Hřiba, přímo do kamery

04.12.2019 17:44

Premiér Babiš v Poslanecké sněmovně reagoval na obnovení trestního stíhání a rovněž na slova Jana Hamáčka, že jeho kauzy komplikují vládě práci. Učinil tak v reakci na dotaz České televize během tiskového brífinku.

To rozumní lidé chápou! Babiš si na ČT dělal, co chtěl. Trhal média a opozici. A pak vyzval Hřiba, přímo do kamery
Foto: Screen Vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš před novináři

„Jsem určitě rád, že došlo k zastavení trestního stíhání mé rodiny. Mé paní, mých dětí. Takže ta tendence je pozitivní,“ tvrdil premiér. „Na rozdíl od grafů, které jsem ukazoval ve Sněmovně, že ekonomika jde za naší vlády směrem nahoru, tak tady ten počet obviněných klesá,“ povšiml si. Z jedenácti obviněných jsou dva a premiér očekává, že to skončí na nule.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

K vyjádření Jana Hamáčka pak dodal: „Bylo by dobré, kdyby kolegové z ČSSD chodili na vládu.“ Její chod a práci podle něj trestní stíhání nijak nezatěžuje. „Je potřeba víc pracovat,“ vzkázal koaličním partnerům.

Případnou abolici od prezidenta Zemana, která byla naznačena, by premiér Babiš nepřijal. Podle Babiše nebude ani potřeba, protože nic špatného neudělal. Chápe prý, že rozhodování nejvyššího státního zástupce bylo velmi složité vzhledem k poptávce od různých organizací a médií, která jej odsoudila už dávno.

„Každá rozumný člověk pochopí, že celá ta kauza je vykonstruovaná, že se objevila jen proto, že jsem v politice,“ pokračoval. Celý příběh je podle něj o tom, že firma dostala dotaci, na kterou měla nárok, nakonec se ji přesto rozhodla vrátit, takže „bilance České republiky je plus padesát“.

On kvůli tomu zažíval „čtyři roky teroru“. A stejně tak jeho rodina, kterou tedy nyní Pavel Zeman ušetřil. „Aspoň moje rodina bude mít hezké Vánoce,“ věří Andrej Babiš.

Opozice vyzývá premiéra, aby do vyřešení svých osobních problémů rezignoval, ale to Babiš dělat rozhodně nemíní. „Já nemám žádné osobní problémy, já jsem úplně v pohodě,“ ujistil.

Připomněl, že jej kritizovali, že nechodí do Sněmovny, tak je zvědav, co budou říkat po jeho tříhodinovém projevu k rozpočtu.

„Myslím, že je jasné, že naše vláda dělá plno pozitivních věcí pro lidi a opozice nemá žádný program,“ pokračoval. A nejenže nemá žádný program, ale dokonce ani neříká pravdu. Celé úterý podle něj šířila nepravdy, že Česká republika musí vracet nějaké peníze. „Já vás znovu vyzývám, abyste nešířili ty nepravdy,“ obrátil se na novináře. „Nebude vracet, nebude vracet,“ ujistil. Připomněl, že za vlády současné opozice jsme přišli o 36 miliard a kvůli senátoru Wagenknechtovi, který žaloval do Bruselu a tuto kauzu způsobil, o 800 milionů.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

Redaktora TV Prima zajímalo, zda už se premiér seznámil s rozhodnutím nejvyššího státního zástupce. „Ne, prosím vás. Já jsem nikdy žádné rozhodnutí nečetl, na to mám advokáty,“ odvětil premiér. On prý netuší, co Pavel Zeman sepsal. A přiznává, že obsah těchto podání „moc neřešil“ nikdy. On sám prý Zemanovu tiskovku zhlédl u oběda.

Redaktor Aktuálně.cz Radek Bartoníček se znovu ptal na to, zda premiér přijme od prezidenta abolici. „Vy sám musíte cítit, že to zatěžuje Českou republiku,“ vzkázal mu redaktor dále.

„Ne, pane redaktore, vy zatěžujete Českou republiku. Ano, vy. Hlavně Bakalova média,“ ukázal na redaktora Aktuálně.cz. „Vy zatěžujete, vy poškozujete pověst naší země v zahraničí. Protože ty vaše z kontextu vytržené věci pak ty zahraniční Guardian a tak dále kopírují. A tím poškozujete naši pověst v zahraničí, protože zahraniční politiky to vůbec nezajímá. Nikdy je to nezajímalo. Vy tady vytváříte tu atmosféru. Dneska je tu třetí čtení nejdůležitějšího zákona a vy zase řešíte Čapí hnízdo. Tak pokud o tom nebudete psát, tak nikdo nezatěžuje nikoho.“

V tu chvíli se z hloučku novinářů ozvalo zřetelné „ha ha“. Premiér odvětil, že smát se klidně mohou, ale je to tak. „Vy jste včera celý den lhali, že Česká republika bude něco vracet, a není to pravda.“

Připomněl, že takto strašili i v minulosti. „Vy se snažíte sugerovat lidem, že se bude něco vracet, ale ono se nic vracet nebude. A když už, tak si ujasněte tu částku, která se podle vás má vracet. Vy tu soutěžíte, kdo napíše jakou částku,“ smál se premiér.

Obsahem auditu, o kterém všichni mluví, je podle něj „jenom návrh nějakých auditorů, kteří tady byli, chovali se podivně, někteří z nich kandidovali za Piráty“, připomněl. Všechno se podle něj děje podle lex Babiš, který stále přezkoumává Ústavní soud, a premiér je přesvědčen, že mu upírá základní práva. A je prý zajímavé, že stížnost na církevní restituce byla vyřízena za půl roku.

On konal podle tohoto zákona, se kterým nesouhlasí, a nikomu to nevadilo. „A teď se zrazu někdo probudil, nějaký auditor v Bruselu, a vykládá český zákon,“ divil se. Evropské směrnice podle něj nejsou více než český zákon a my jsme svrchovaná země. „A směrnice a zákony Evropské unie, ty buď akceptujeme, nebo neakceptujeme. A když je neakceptujeme, no tak jsou tam nějaké mechanismy,“ vysvětloval. Máme zde české soudy, českou justici a nepotřebujeme na výklad bruselské auditory.

Redaktor TV Nova se ptal, co by premiér udělal, kdyby mu prezident dal abolici. Tu totiž musí kontrasignovat předseda vlády, tak zda by toto právo přenesl na někoho jiného. „Proč zase spekulujete,“ nechápal Babiš. „Teďka mi píše Ovčáček, já budu za chvíli mluvit s prezidentem a požádám ho, aby tu abolici nenavrhoval,“ dodal. Zopakoval, že nic neudělal a rozhodnutí nejvyššího státního zástupce komentovat nebude.

Poslední dotaz ještě směřoval k bruselskému auditu. Ministryně Klára Dostálová sdělila, že jej nemůže zveřejnit, tak zda by ji k tomu mohl přimět on, když stále opakuje: „Ať už ho ten Hřib zveřejní.“ „Kde je paní Dostálová,“ rozhlížel se premiér. Před chvílí mu prý ministryně sdělila, že Evropská komise takovou možnost odmítla. „Zavolejte si Hřibovi do Bruselu, nechť to konečně donese a ukáže,“ vyzval novináře. Pak na kameru řekl, že vyzývá primátora Hřiba, aby audit zveřejnil. „Anarchisti a Piráti to snad zvládnou, ne?“ dodal.

Ministryně Dostálová ale podle něj zveřejňovat nemůže. „My nejsme banánová republika. A když Evropská komise řekne ‚confidential‘, no tak je to ‚confidential‘,“ sundal si rozčíleně brýle.

Redaktor Info.cz se ptal, zda by v tuto chvíli nebylo nejrozumnější si sednout s opozicí a domluvit předčasné volby, které by byly fér, protože se objevila spousta nových věcí. „A kterých nových věcí, já se nic nového nedozvěděl,“ nechápal premiér. „To, co tu řešíme celý týden,“ upřesnil redaktor. „No a co řešíte? Vy jste včera celý den lhali, že se vracejí nějaké peníze. A co teda řešíte dneska?“ podivoval se.

Redaktor nevydržel a ptal se, proč tedy vlastně premiér tiskovou konferenci pořádal, když se nic neděje. „No já nevím, tady Vláďa mi říkal, že sem musím přijít,“ ukazoval na tiskového tajemníka Vořechovského. On by prý raději novinářům napsal SMS a byl by v pohodě. „Já jsem tady nechtěl chodit vůbec,“ ujistil.

„Já jsem úplně v pohodě, protože jsem dneska občanům ukázal, co tady děláme a jak jsme úspěšní,“ dodal premiér. „Úspěšný, úspěšný, vláda. Velice úspěšný jsme,“ chválil. Opozici, která je neschopná, prý tato věc nalila krev do žil. „Prej že nějaké audit. A že za nich se vracelo třicet šest miliard, že tady kradli, korupce, manipulace, já bych vám tu mohl číst dvě hodiny, co tady dělala odéeska,“ rozčiloval se. On byl při prezentaci rozpočtu slušný a nejmenoval, jaké resty z jejích vlád pořád musí řešit. Například „třicet miliard solárů“. „Kdyby oni tu neloupili a nerozvrátili tuto zemi, tak já tady nestojím,“ dodal. „Takže já se omlouvám, já jsem sem nechtěl,“ dodal.

A pak se s novináři rozloučil se slovy „už mi volá pan prezident“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…