To se musí řešit hned. Jde o vodu. „Řežeme si pod sebou větev,“ zaznělo od experta

14.05.2020 14:45

Vodní nádrže jako jeden z vládních kroků v boji se suchem. Ministerstvo zemědělství představilo tři desítky nových míst pro stavbu přehrad. Má to smysl? A kdo může za to, v jakém stavu je půda v Česku? Hostem DVTV byl pedolog Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

To se musí řešit hned. Jde o vodu. „Řežeme si pod sebou větev,“ zaznělo od experta
Foto: archiv DVtv
Popisek: Jan Vopravil.

"Chápu pohled vodohospodářský, kdy je za cíl zajistit vodu pro domácnosti, pro průmysl. Je tedy potřeba tu vodu akumulovat, to znamená spočítat objemy a mít ji v nějaké rezervě. Ale pokud se na to podíváme z pohledu krajiny, z pohledu celé společnosti, tak samozřejmě nelze oddělit pouze přehrady od té krajiny. To znamená, že je potřeba mít i tu vodu v té krajině, mít ji v půdě, mít ji v zeleni, takže tady je potřeba říct, že to je součást těch opatření, nikoliv řešení jako celku," poznamenal ke stavbě nádrží Vopravil.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Vopravil zároveň zdůrazňoval, že je nutné, abychom měli vodu nejen v přehradách, ale i v krajině. "Je potřeba ty věci řešit dohromady, jednak tu akumulaci, aby byla pro potřeby obyvatelstva, ale jednak z hlediska té krajiny, aby právě neodtékala pryč, aby infiltrovala do podloží, abychom ji měli v půdě, abychom ji měli ve studnách, aby obce z čeho měly brát vodu," podotkl.

Problémy s vodou je podle Vopravila nutné řešit okamžitě. "Primárně je třeba řešit hospodaření na půdě, aby voda nemizela. Máme v poslední době častý výskyt přívalových dešťů, které způsobují půdní erozi. Je potřeba tu vodu zachytávat, aby neodplavovala sedimenty, aby hospodaření, které na té půdě bylo, tak aby tu vodu z té krajiny neodvádělo," sdělil Vopravil.

Sucho je podle Vopravila faktor, který ovlivňuje samotný stav půdy. "Půda, pokud není úplně v optimální kondici z hlediska toho, že je utužená, nevsakuje vodu, nebo nemá organickou hmotu, chybí tam biologické oživení, dochází k erozi půdy, tak samozřejmě ta půda je také velká vodní nádrž, která dokáže udržet velké množství vody, jen to není vidět," sdělil dál. Místy už je však podle jeho slov z půdy poušť.

Za to, jak krajina vypadá, si můžeme sami, dodává. "Řežeme si pod sebou větev a příroda, krajina, se nám snaží nějak pomoct. Ono je to i z hlediska té půdy, když třeba půda promrzá, tak ten mráz roztrhává ty utužené horizonty a vzniká tím cesta pro vodu. A tím, že jsou klimatické změny, půda nepromrzá a nemůže si pomoct. To souvisí vše jakoby se vším," dodal.

Co se týče zemědělců a "páchání zvěrstev", o tom by Vopravil nemluvil. "Přímo zvěrstva se nedějí. Spíš může docházet k tomu, že hrozí například vyplavení obcí, kdy nerespektují nějaká nařízení, kdy se mají dělat nějaké přerušovací pásy, nějaká další opatření, která dneska jsou. Ale to souvisí i s naším přístupem, protože jako my musíme tomu zemědělství připravit nějaká pravidla hry, nějaké hřiště, kde si může takzvaně hrát tu svoji výrobu, nebo tu produkci," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…